OŠTAR PAD INDEKSA NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA: Investitori očekuju drugi talas pandemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 10:10

OŠTAR PAD INDEKSA NA SVETSKIM TRŽIŠTIMA: Investitori očekuju drugi talas pandemije

Cene akcija na svetskim berzama zabeležile su prošle nedelje najveći nedeljni pad od polovine marta, jer su nakon novih ekonomskih procena američkog Feda splasnule nade u brzi oporavak najveće svetske privrede od koronakrize.

Na Vol Stritu je Dau Džons prošle nedelje potonuo 5,6 odsto, na 25.605 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 4,8 odsto, na 3.041 bod, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 9.588 bodova.

Na samom početku nedelje činilo se da će svetske berze nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uzlaznim trendom. Cene deonica su rasle, pri čemu je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize i dostigao najviše nivoe u istoriji.

Ali, polovinom sedmice ulagače su zabrinule vesti o rastu broja novozaraženih od korona virusa u pojedinim saveznim državama SAD-a koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mere.

Uz to, zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi broj umrlih od korona virusa u SAD mogao dostići 200.000 do septembra, pre nego što se broj novozaraženih stavi pod kontrolu. Zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak privrede od koronakrize, pa su u četvrtak cene akcija na Vol Stritu potonule više od 5 odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad od marta.

- Realnost je da će ekonomski rizici potrajati duže nego što se na tržištu procenjivalo. Poslednjih nedelja tržište je možda prebrzo poraslo - kaže Dan Deming, direktor u kompaniji KKM Financial.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama, S&P 500 indeks porastao je više od 35 odsto od 23. marta, pa se početkom prošle nedelje primakao rekordnom nivou, dostignutom 19. februara, na samo 6 odsto.

S obzirom na neke makroekonomske izveštaje, ulagači su se nadali brzom oporavku privrede od koronakrize i izlasku iz recesije, no razočarale su ih procene i poruke američke centralne banke. Fed je, naime, u sredu, nakon dvodnevne sednice, objavio da bi u ovoj godini američka privreda mogla pasti 6,5 odsto, a iduće porasti 5 procenata.

Poručio je, takođe, da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsednik Feda Džerom Pauel, predstoji dug put oporavka.

I na evropskim berzama su cene akcija prošle nedelje oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,85 odsto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 7 odsto, na 11.949 bodova, a pariški CAC 6,9 odsto, na 4.839 bodova. Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikkei indeks oslabio 2,4 odsto, na 22.305 bodova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.