OPEK očekuje rast tražnje za naftom

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 18:21

OPEK očekuje rast tražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), u svom najnovijem februarskom mesečnom izveštaju, potvrdila je da očekuje rast tražnje za naftom.

OPEK očekuje rast tražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno u 2024. godini i dodatni rast tražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini.

Ova prognoza se ne razlikuje u odnosu na očekivanja iz prethodnog januarskog izveštaja.

Globalna ekonomija će u 2025. godini ubrzati rast na 2,9 odsto sa ovogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2,7 odsto, što će, uz solidnu ekonomsku aktivnost u Kini, dovesti do rasta svetske tražnje za naftom, navodi se na veb-stranici OPEK-a.

Organizacija je povećala prognozu svetskog ekonomskog rasta u odnosu na januar, pre svega zbog dobrih ekonomskih rezultata Sjedinjenih Američkih Država, koji treba da se odraze i na veću tražnju za naftom.

Američka privreda će, prema očekivanjima OPEK-a, porasti za 1,6 odsto u 2024. i za 1,7 odsto u 2025. godini, dok će privreda Evrozone porasti sporijim tempom, za 0,5 odsto u ovoj godini i za 1,2 odsto u sledećoj godini.

Glavni faktor rasta svetske tražnje za naftom će, prema prognozi, biti tražnja u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uglavnom u Kini, na Bliskom istoku i u Indiji, dodaje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.