OPASNA INFLACIJA ZABETONIRALA NEMAČKU: Cene skočile za skoro 50 odsto - situacija najgora u poslednjih 70 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2022, 20:19

OPASNA INFLACIJA ZABETONIRALA NEMAČKU: Cene skočile za skoro 50 odsto - situacija najgora u poslednjih 70 godina

Nemački proizvođači povećali su cene za skoro 50 odsto u septembru u odnosu na prethodnu godinu, nakon sličnih povećanja poslednjih meseci, izvestio je u četvrtak Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Proizvođačke cene komercijalnih proizvoda porasle su za 45,8 odsto u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Destatis. Stopa je bila 2,3 odsto viša nego u avgustu, što je zabeležilo identičan porast od 45,8 odsto na godišnjem nivou, prenosi RT.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Avgust i septembar 2022. su stoga bili najveći. Povećanja proizvođačkih cena u odnosu na isti mesec prethodne godine merena su od početka istraživanja 1949. godine - napisali su statistički organi.

Rast cena energije glavni je razlog povećanja cena komercijalnih proizvođača, nastavlja Destatis, navodeći da je struja za redistributere koštala 259,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Proizvođačke cene su cene na ulazu u fabriku i smatraju se pokretačkom snagom opšte inflacije. Indeks potrošačkih cena u Nemačkoj je u septembru iznosio 10 odsto na godišnjem nivou.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RAST CENA NIJE ISTI ZA SVE Evo šta je "lična inflacija" i po čemu se ona razlikuje od zvanične

Izvor: Blic, 23.Okt.2022

Zvanična statistika zabeležila je u septembru inflaciju od 14 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok građani smatraju da su cene skočile i mnogo više. Stručnjaci, međutim, ukazuju da jačina inflatornog udara nije jednaka za sve i da je svako pojedinačno oseti, po svom novčaniku. U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.