ODLUKA O POSKUPLJENJU STRUJE ZA NEKOLIKO DANA: Evo za koliko bi mogli biti UVEĆANI RAČUNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 13:46

ODLUKA O POSKUPLJENJU STRUJE ZA NEKOLIKO DANA: Evo za koliko bi mogli biti UVEĆANI RAČUNI

Najugroženiji bi i dalje trebalo da imaju zaštitu kod plaćanja

Od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije će poskupeti u opsegu od 7,7 do 7,9 odst, jer je analiza, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda posle treće revizije aranžmana sa tom institucijom, pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Rezultati preliminarne analize, koja je dostavljena i Ministarstvu rudarstva i energetike, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokazuju da je stanje alarmantno i da se naslućuje neizbežno poskupljenje struje, jer u suprotnom preti opasnost da se ugrozi finansijska održivost Elektroprivrede Srbije.

Svetska banka, koja je uključena u realizaciju značajnih investicionih projekata u EPS-u, podržala je promenu, uz zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva i povećana izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Analize pokazuju da bi povećanje trebalo da se kreće u opsegu od 7,7 do 7,9 odsto, ali tačan procenat povećane cene kilovata znaće se ovih dana, jer zavisi i od odluke o visini izdvajanja za obnovljive izvore energije.

Ovih dana Agencija za energetiku trebalo bi da donese odluku o tome jer je zahtev za poskupljenje upućen tom telu.

Ukoliko se cene koriguje u najvećem iznosu, odnosno 7,9 odsto, računi u domaćinstvima u proseku će biti povećani za blizu 220 dinara. Od toga će novac otići na račune ne samo EPS-a, već i Elektromreže Srbije i Operatora distributivnog sistema.

Iz EPS-a su potvrdili da je preliminarna analiza pokazala da je "cena koštanja proizvodnje električne energije viša od prodajne cene na garantovanom snabdevanju".

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi. I sa tim povećanjem Srbija ima najnižu cenu u regionu i Evropi.

Cena struje u Srbiji niža je 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj, 24 odsto niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.