Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 08:47

OD SEPTEMBRA STARTUJE DUALNO OBRAZOVANJE NA FAKULTETIMA: Šta to znači za studente i kako će sve izgledati?

OD SEPTEMBRA STARTUJE DUALNO OBRAZOVANJE NA FAKULTETIMA: Šta to znači za studente i kako će sve izgledati?

Interesovanje je veliko

Interesovanje za dualno obrazovanje među visokoškolskim ustanovama je veliko.

Očekujemo da će procesi akreditacije koji su započeti za 28 studijskih programa biti završeni pre početka školske godine i da će ustanove čiji studijski programi po dualnom modelu budu akreditovani, moći da upišu studente na njih u prvom ili drugom semestru naredne akademske 2021/2022. godine. Svih 28 studijskih programa, odnosno modula koji su u procesu akreditacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pripadaju tehničko-tehnološkim naukama.

Ovo nam je rekla prof. dr Ana Šijački, predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), i navela koje su visokoškolske ustanove podnele zahteve:

- Fakultet tehničkih nauka iz Čačka, Mašinski fakultet iz Niša i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada planiraju po jedan novi studijski program i dva već akreditovana, gde se dodaje dualni modul. Zahteve je, takođe, podnelo devet akademija strukovnih studija: po dve iz Beograda i Leskovca, zatim po jedna iz Pirota, Prokuplja, Niša, Blaca i Kragujevca, sa ukupno 25 studijskih programa, od kojih je osam novih i 17 već akreditovanih, gde se dodaje dualni modul.

Prema njenim rečima, veliko interesovanje za dualno obrazovanje pokazale su visoke strukovne medicinske škole.

- Razlog je očigledan: još od srednje škole, nastava medicinskih oblasti, kao što su medicina, stomatologija, farmacija, veterina, odvija se, suštinski, po dualnom modelu - ističe prof. Šijački.

- Studenti vežbaju i imaju praksu sa pacijentima, u realnim situacijama, u zdravstvenim ustanovama, što je pandan odlaska u fabriku ili na poljoprivredno dobro. Interesovanje za dualni model visokog obrazovanja pokazuje sve više struka - sve inženjerske, IT sektor, poljoprivreda itd...

Navodeći prednosti dualnog obrazovanja, profesorka ističe da ovaj vid studiranja rano postavi studenta u poziciju koju će imati kada se zaposli u struci, omogući mu kontakt sa starijim kolegama, koji nisu samo njegovi nastavnici, ukaže mu na adekvatnost njegovog izbora profesije, nauči ga kulturi ophođenja u kolektivu...

- Pitanje koje se često čuje, da li će student zaista imati koristi od ovog načina obrazovanja, da li je to uopšte obrazovanje ili su oni jeftina radna snaga je, zapravo, pitanje kulture i kontrole kvaliteta celog obrazovnog procesa - ističe profesorka Šijački.

- Ovakav model studiranja, pravilno sproveden, sa kvalitetnom akreditacijom i razvojem i proverom kvaliteta, vezujući studenta za kolektiv i odabranu struku može i treba da doprinese sprečavanju odliva mozgova i naporu da najbolji dobiju šansu.

Ana Šijački naglašava da je KAPK u ovom obimnom poslu, koji je obavljan u toku pandemije, imao veliki podstrek i pomoć države.

Mladen Šarčević, savetnik predsednika Srbije, ističe, za "Novosti", da je uvođenje dualnog modela u visoko obrazovanje veoma važno zbog približavanja privrede i obrazovanja.

- , kako studenata, tako i visokih škola i kompanija - naglašava Šarčević.

- Javljaju se iz različitih industrija, od hotelijera i turizma, preko velikih kompanija, do državnih preduzeća, poput "Pošte" i "Železnica Srbije".

Šarčević objašnjava da će studenti za rad dobijati plate, koje moraju da budu realne.

Dodaje da će svi oni već tokom studija biti potpuno osposobljeni za rad u struci za koju se školuju.

Kao zanimljiv primer prof. Ana Šijački navodi umetnike, čije je interesovanje za dualni model zasnovano na potrebi nastupanja pred publikom (koncerti, predstave, izložbe...). Tu je, dodaje, dobit od dualnog obrazovanja obostrana - i za studente i za ustanove kulture.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.