OD 1. JULA VEĆE AKCIZE U SRBIJI: Evo koliko to može uticati na CENU GORIVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 14:25

OD 1. JULA VEĆE AKCIZE U SRBIJI: Evo koliko to može uticati na CENU GORIVA

Veće i dažbine za gas

Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od 1. jula, odlučila je Vlada Srbije. Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je da sve državne dažbine na kraju plaćaju potrošači.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi nedavno bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini pa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je da sve te državne dažbine na kraju plaćaju potrošači.

- Da li će to u ovom trenutku uticati na maloprodajne cene ili ne mogu reći na osnovu ranijih korekcija. Nema pravila - napomenuo je Mićović.

Nekada se dogodi, prema njegovim rečima, da se neki drugi faktori koji utiču na cenu nafte kreću u suprotnom smeru, pa ne dođe do povećanja, ili da se neki drugi faktori brže menjaju pa to povećanje bude i veće nego što je povećanje akcize.

Ponavlja da pravila nema, ali da potrošači treba da znaju da će taj dinar biti vidljiv u ceni.

- Ovo povećanje akcize je posledica usklađivanja nominalne vrednosti akcize sa indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini. To je korekcija koja bi trebalo da očuva realnu vrednost budžetskih prihoda. Ne radi se o državnoj korekciji. To je ugrađeno u Zakonu o akcizama i svake godine se dešava - naveo je Mićović.

Mićović kaže da je to nešto što nije sporno, ali je ovo prilika da se podsetimo da je politika akciznog oporezivanja u Srbiji možda već zrela da preživi ozbiljno restrukturisanje, da se sagledaju efekti visokih dažbina koje su u ceni goriva, da vidimo da li to ostvaruje negativne efekte.

Rast potrošnje goriva, prema njegovim rečima, mogao bi da bude i veći u Srbiji, a naftne kompanije mogle bi da imaju više koristi od veće potrošnje, dok potrošači plaćaju niže cene – treba sagledati sve aspekte.

- Sada će biti akciza od 1. jula na benzin 57 dinara, a na evrodizel 58,72, što znači da ćemo imati i dalje najviše vrednosti u odnosu na sve zemlje u regionu što se tiče državnih dažbina - kaže on.

Kako je dodao, treba sagledati da li gubimo negde zato što imamo ovolike akcize, da li je naša ekonomija manje konurentna, da li su akcize usklašene sa platežnom moći.

Mićović je rekao da je bio veliki pad cene goriva u ovom periodu. Cena sirove nafte brent raste već mesec i po dana, od onog trenutka kada je dotakla dno od dvadesetak dolara po barelu, popela se na 40 dolara.

U tom periodu cena goriva u Srbiji je padala i sada je tri nedelje na potpuno istom nivou, nije se odrazio rast cene sirove nafte. Ceo svet je imao rezerve kada je sirova nafta bila jeftinija.

- Promene u regionu i Srbiji nekada u nekoj zemlji krenu ranije, ali mi se ujednačimo i dalje smo u vrhu kada je u pitanju cena dizel goriva, u odnosu na zemlje sa kojima se graničimo imamo najvišu cenu dizela. Dizel je bitniji nego benzin, troši se tri puta više od benzina i TNG zajedno, on pokreće ekonomiju, transport i naša privreda je najopterećenija tim troškom - ukazao je Mićović.

Kaže da će oko 80 para biti veće akcize na gas, i kada bi smanjili akcize za ovoliko i dalje bi imali najviše državne dažbine na gas, mogli bi ga aktivirati preko noći, jer imamo celu infrastrukturu.

Predviđanja o ceni nafte, to je velika enigma. Zemlje Opeka dogovorili su se da ozbiljnu restrikciju proizvodnje nafte produže još za mesec dana, to je 9,7 miliona barela dnevno manje, niko ne zna šta će se dešavati i kada će se vraćati proizvodenja.

Ne zna se kojom će brzinom ekonomija da se vrati, sve je daleko od nivoa koji je bio početkom godine, istakao je Mićović.

- Promena cena može da se dogodi dok pričamo. Moguće je da se to dogodi i pre 1. jula, a moguće je da se uopšte neće dogoditi promena cena, to je tržište. Taj dinar ne možete prepoznati u maloprodajnoj ceni. Potrošači treba da znaju da su 62 odsto od prosečne maloprodajne cene državne dažbine i bez obzira da li se promenila cena ili će za mesec dana, to je tu u ceni goriva - zaključio je Mićović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.