OBJAVLJEN NOVI SPISAK: Najveće svetske ekonomije pre i posle pandemije - neke zemlje su baš pale

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2021, 19:02

OBJAVLJEN NOVI SPISAK: Najveće svetske ekonomije pre i posle pandemije - neke zemlje su baš pale

Mreža CNBC je uporedila podatke o nominalnom BDP-u sa američkim dolarima

Pandemija je zadala snažan udarac ekonomijama zemalja, velikim i malim, dovoljno da preuredi najveće svetske ekonomije, nakon što su mnoge zemlje doživele svoju najgoru ekonomsku recesiju u modernoj istoriji.

Iako su Sjedinjene Države, Kina, Japan i Nemačka i ostale na svoja prva četiri mesta kao najveće ekonomije na svetu, neke klasifikacije su se promenile kao rezultat pritisaka epidemije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dok je jedna zemlja izašla sa prvih deset, prema analizi podataka Međunarodnog monetarnog fonda.

za zemlje iz baze podataka Svetske ekonomske perspektive Međunarodnog monetarnog fonda.

Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u privredi, ali ne isključuje promene nivoa cena ili inflacije, pa prema tome može preceniti ili potceniti stvarnu ekonomsku vrednost.

Međutim, nominalne vrednosti BDP-a denominovane u zajedničkoj valuti način su za merenje i upoređivanje ekonomskih veličina različitih zemalja i pružaju uvid u to kako različita kretanja - poput pandemije - različito utiču na ekonomije.

Evo glavnih promena u rangiranju 10 najvećih ekonomija:

Pre pandemije (2019. godine)

Posle pandemije (2020)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.