Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O vlasništvu nad "Novostima"

Beograd -- Vlada Srbije stavila van snage sporazum o osnivačkim pravima u saveznim javnim ustanovama u oblasti informisanja.

Tim sporazumom saveznim vlastima, između ostalog, bila su ustupljena osnivačka prava i upravljanje nad dnevnim listom "Večernje novosti", oko čijeg vlasništva se poslednjih nedelja vode sporovi, pa se odlaže i privatizacija.

Ministar pravde Zoran Stojković rekao je da Vlada traži novo utvrđivanje vlasničke strukture, jer tokom prethodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa nisu uvažavani interesi Srbije. "Došli smo u situaciju da vlasnička struktura nije valjano utvrđena, Srbija je zaobiđena i nije imala mogućnosti da zaštiti svoje interese", rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Stojković.

On je rekao da je Vlada odluku donela na osnovu preporuke Odbora za privatizaciju Skupštine Srbije da se zastane sa svim aktivnostima oko preuzimanja akcija kompanije "Novosti", dok se ne utvrdi stvarno stanje vlasničke strukture i načini revizije procene vrednosti kapitala.

Stojković je kazao da je vlada odlučila i da smeni republičkog javnog pravobranioca Seada Spahovića, "kako bi došao čovek koji će više i aktivnije brinuti o imovini Srbije i njenim interesima". "Ranije su nam često prebacivali afere koje nisu bile vezane za nas, morali smo da se branimo i vlada je odlučila da preuzme sve mere da zaštiti imovinu Srbije", kazao je Stojković.

Prema podacima iz Centralnog registra, državna zajednica je vlasnik oko 30 odsto akcija "Novosti", a 70 odsto je u vlasništvu malih akcionara.

Generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić ranije je predložio da se akcije "Večernjih novosti" ne prodaju dok Vlada Srbije ne preuzme upravljanje svojim udelom u kompaniji.

Nemački koncern "Vac" (WAZ) dostavio je ponudu vrednu 14 miliona evra za preuzimanje "Novosti", a Vukotić je ocenio da kompanija vredi mnogo više. Odbor za ekonomske odnose Saveta ministara Srbije i Crne Gore ranije je predložio Savetu ministara da usvoji zaključak kojim se državna zajednica, u svojstvu akcionara, pridružuje zahtevima malih akcionara "Novosti" da im se omogući raspolaganje akcijama. Odbor je preporučio Savetu ministara da o svim aktivnostima koje ugrožavaju osnivačka prava državne zajednice, kao i principe na kojima počiva Ustavna povelja i Zakon za njeno sprovodenje, obavesti vlade država-članica i administraciju Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.