Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O energetici u regionu

Beograd -- U Beogradu održan treći sastanak Ministarskog saveta energetske zajednice u kojoj su zemlje jugoistočne Evrope.

Na trećem sastanku ministarskog saveta Enegetske zajednice, kojom ove godine predsedava Srbija, utvrđeno je da su investicije u oblasti energetike najznačajniji tehnički preduslov za uspostavljanje potpuno funkcionalnog tržišta energije. Pored toga, veliku pažnju treba posvetiti unapređenju socijalnog aspekta energetske zajednice i energetske efikasnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer u regionu jugoistočne Evrope postoji veliki potencijal.

Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike kaže da je formirana radna grupa koja će se baviti energetskim problemima u regionu.

„Mi smo formirali radnu grupu koja će se baviti problemima energetske efikasnosti u regionu i ustanoviliu provizornu listu potencijalnih projekata za investiranje u regionu u sektoru energetike", rekao je Popović.

Fabricio Babaso iz Evropske komisije smatra da su evropske investicije ključne za razvoj tržišta energije, jer će pomoću njih moći bezbedno da se snabdeva ceo region.

On kaže da Srbija ostvaruje napredak, ali da mora celo zakonodavstvo da uskladi sa evropskim, i da ojača administrativni kapacitet i tela koja donose odluke, a Evropska komisija je, kako tvrdi, spremna da pruži tehničku podršku.

Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, stupio je na snagu 2006. godine i u njemu je Srbija punopravni član.

Inače, za vreme srpskog predsedavanja Energetskoj zajednici, potpisan je Meomorandum o socijalnim aspektima Energetske zajednice u zemljama jugoistočne Evrope, što je veoma značajno za Srbiju i predstavlja kamen temeljac evropskih integracija celog regiona.

"Biće dovoljno i gasa i struje"

Ministar energetike Aleksandar Popović izjavio je danas da će ove zime biti dovoljno i gasa i struje.

"Srbijagas je potpisao aranžman o uvozu dodatnih količina gasa, EPS je ugovorio aranžmane za uvoz električne energije i u svim predvidivim, nehavarijskim okolnostima, trebalo bi da bude dovoljno i gasa i struje", rekao je ministar.

"Situacija se potpuno prati i, ukoliko bude bilo neophodno, u narednih mesec do mesec i po dana Srbijagas i EPS će eventualno doneti odluku o sklapanju novih aranžmana za uvoz dodatnih količina i gasa i struje, pošto se prethodno utvrdi da li će količine koje se sada uvoze biti dovoljne da se izdrži zima", objasnio je ministar.

Kada je u pitanju eletroenergetska situacija, moguće je da će danas biti oboren rekord u potrošnji električne energije u Srbiji, ocenio je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.