Izvor: B92, 10.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O direktnim investicijama u 2007.

Beograd -- Srbija u ovoj godini može očekivati priliv direktnih stranih investicija u iznosu od oko 1,5 milijardi evra.

To je ocenila državna sekretarka Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić. Ona je kazala da je to u poređenju sa prošlogodišnjih 4,5 milijardi evra mnogo manje, što je posledica šestomesečne pauze zbog parlamentarnih izbora, tokom kojih su se investitori uzdržavali od ulaganja, a privatizacija mnogih preduzeća bila obustavljena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Matićeva smatra da se radi o realnoj proceni i da to ne znači da taj iznos ne bi mogao da bude i veći, pod uslovom da se značajno ubrza proces privatizacije.

Strane direktne investicije u srpsku privredu od početka godine iznose oko 300 miliona evra, kazala je Jasna Matić, navodeći da je interes stranih ulagača ponovo porastao posle formiranja nove vlade, kao i da niko od njih nije odustao od investiranja.

Ona je još rekla da je država po Uredbi za podsticanje direktnih stranih ulaganja do sada odobrila 10,2 miliona evra investitorima koji su otvaranjem novih proizvodnih pogona u Srbiji zaposlili oko 5.000 radnika.

Uredba je usvojena pre godinu dana, a prema njenim rečima, uglavnom je odobravan najniži iznos od 2.000 evra po novozaposlenom, jer su investitori najviše ulagali u industrijsku proizvodnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.