O Srbiji s više optimizma

Izvor: RTS, 11.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Srbiji s više optimizma

Srbija neće osetiti posledice dublje ekonomske krize, ipak, po svom rejtingu i dalje ostaje zemlja visokog rizika, ocenjuje "Dan i Bredstrit", najveća bonitetna kuća na svetu.

"Dan i Bredstrit" najveća bonitetna kuća na svetu, u majskom izveštaju sa većim optimizmom gleda na finansijsku situaciju u Srbiji, ocenjujući da ona "neće osetiti efekte veće finansijske krize", iako je i dalje svrstava u zemlje visokog rizika, sa rejtingom DB5a.

Kao razlog za optimizam, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << analitičari D&B navode sporazum koji je, krajem marta, Srbija postigla sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Srbija je postigla sporazum od vitalnog značaja sa MMF o povećanju postojećeg paketa pomoći i zajma u ukupnoj vredosti od tri milijarde evra", navodi se u saopštenju D&B, u kojem se objašnjava da sporazum ima dva glavna elementa - značajna fiskalna prilagođavanja, kako bi se ograničila veličina budžetskog deficita u 2009. godini i potvrdu inostranih banaka da će nastaviti da podržavaju svoje filijale u Srbiji.

Osim toga, sporazum sa MMF-om naglašava potrebu da se nastavi sa opreznim vođenjem monetarne politike i sprovođenjem dugo odlagane ekonomske reforme, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci D&B podsećaju da je "Srbija osigurala početnih 400 miliona evra vrednog 15-mesečnog 'stendbaj' aranžmana sa MMF-om u novembru", a da ih je Fond odobrio u januaru.

Naglašava se, međutim, da je, "kako su se efekti međunarodne ekonomske i finansijske krize počeli produbljivati i osećati i u Srbiji, potreba za daljom pomoći ubrzo postala očigledna".

D&B je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu, koja postoji više od 160 godina. Bonitetne ocene, koje omogućavaju brzo i efikasno smanjivanje poslovnih rizika, nastale su u kompaniji D&B.

Trenutno je preko Interneta za kompanije iz celog sveta dostupno preko 146 miliona bonitetnih izveštaja kompanije D&B.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.