(O)Megaloman

Izvor: Politika, 19.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(O)Megaloman

Vlasnik firme „1. maj” iz Lapova, čiji su radnici zbog neisplaćenih zarada dve nedelje na temperaturi ispod nule spavali na šinama, jedan je od dobitnika srpske tranzicije čija se imovina danas meri desetinama (možda i stotinama) miliona evra, a da javnost do pre tri dana nije znala ni kako izgleda.

Magistar ekonomskih nauka Milomir Joksimović, poznatiji kao Miša Omega, rođen je u Beogradu 1961. godine. Sa suprugom Zoranom ima dva sina, Milana (23) i Jovana (22), koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su, bilo kao vlasnici firmi ili članovi upravnih odbora, uključeni u porodične poslove.

Pored matičnog „Omega komerca”, po kome je dobio nadimak, po sopstvenom priznanju, Joksimović direktno ili indirektno ima vlasnički udeo u čak sto preduzeća. Zovu ga „srpskim kraljem šljunka” i mada nije zvanični vlasnik „Dunav grupe” neke od firmi koje danas posluju u okviru ovog holdinga upravo je on privatizovao. Članice holdinga su novosadski „Heroj Pinki”, beogradsko „Bagersko-brodarsko preduzeće”, „Napredak” iz Apatina, „Brodarstvo” i „Vojvodinaput” iz Zrenjanina, „Hidrograđevinar” iz Sremske Mitrovice.

Osim šljunka, članovi porodice Joksimović imaju i drugu veliku pasiju – ugostiteljstvo. U njihovom vlasništvu navodno su hoteli „Central” u Zemunu i „Palas” u Jagodini, „Srebrnac” na Kopaoniku, „Zelenkada” na Zlatiboru, restorani „Rujno” i „Serdarev konak” na Zlatiboru, vila „Poštanski dom” u Vrnjačkoj Banji. Imaju i vlasnički udeo u preduzeću „Tri grozda”, u okviru kojeg posluje desetina najpoznatijih i najstarijih kafana u užem centru Beograda. U posedu porodice Joksimović je i deo „Zlatibor turista”, koji obuhvata luksuzno apartmansko naselje „Kraljevi konaci”, restoran „Jezero”, ali i pravo korišćenja 13,5 hektara „građevinskog zemljišta u društvenoj svojini” na kome se nalazi i jezero u centru Zlatibora. Mediji su preneli i da su Joksimovići vlasnici polovine poznate turističke agencije „Kon Tiki travel”, a nezvanično se pominju i kao gazde „Poliestera” iz Priboja, „Radana” iz Pečenjevaca, firme za izradu ortopedskih pomagala „Rudo”.

U biznisu se ne može uspeti bez dobrih veza, a Joksimović ih svakako ima i to sa obe strane zakona. Posle 5. oktobra bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke. Tvrdi da mu je Zoran Đinđić, s kojim ga je upoznao neizbežni Milan Beko, nudio mesto potpredsednika vlade, ali da je tu ponudu odbio. Važi za bliskog prijatelja penzionisanog generala policije Gorana Radosavljevića Gurija. S druge strane, Joksimović je odrastao među žestokim momcima s Karaburme, poznavao je Ljubu Zemunca i Arkana, a danas je u dobrim odnosima s Jocom Amsterdamom.

Miša Omega priznaje da živi u 1.000 kvadrata, a svoga se bogatstva ne stidi. Mladima poručuje da ne beže iz Srbije. „Pri tom, ne želim da im budem idol”, skromno je izjavio za jedan beogradski nedeljnik.

Marko Albunović

[objavljeno: 20/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.