Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nužna gradnja novih elektrana"

Beograd -- Zoran Manasijević iz EPS-a upozorava da Srbiju očekuje veliki uvoz struje, ako ne bude doneta odluka o izgradnji nove elektrane.

"Srbiji su hitno potrebne nove elektrane, jer električne energije nema dovoljno, a neće je biti ni narednih godina", kazao je Manasijević, zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije za kompanijski list "kWh".

On je rekao da EPS očekuje raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera za izgradnju novih kapaciteta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Manasijević smatra da se odluke o strateškim partnerstvima donose presporo, i da je zbog toga "na svim državnim nivoima potrebno više hrabrosti i odlučnosti".

Poslednji proizvodni kapacitet u Srbiji izgrađen je pre 15-ak godina, a izgradnja TE "Kolubara B" početa 1988. godine obustavljena je tri godine kasnije.

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević nedavno je najavio da će uskoro biti raspisan jedinstven tender za završetak TE "Kolubara B" i izgradnju trećeg bloka u obrenovačkoj TE "Nikola Tesla B".

Snaga oba proizvodna kapaciteta biće po 700 megavata, a strateški partner će moći da izabere da li želi da investira u izgradnju jedne ili obe elektrane. Procenjuju se da će ukupna vrednost oba projekta biti oko 1,5 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.