Nuklearnu energiju u Nemačkoj zamenjuju zeleni izvori

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 18:09

Nuklearnu energiju u Nemačkoj zamenjuju zeleni izvori

"Nameravamo da 2030. u Nemačkoj proizvodimo 80 odsto struje iz obnovljivih izvora energije", rekao je Habek prema zajedničkom saopštenju od četvrtka.

Nemački ministar privrede Robert Habek i ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke su uoči isključenja poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji ponovo naglasili važnost energije iz obnovljivih izvora i njihov razvoj.

Snabdevanja energijom u Nemačkoj biće osigurano i posle isključenja atomskih centrala u subotu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a za tu sigurnost snabdevanja pre svega je zaslužan snažan razvoj obnovljivih izvora, rekao je ministar.

Lemkeova, isto iz ekološke stranke Zelenih, rekla je da će raskid sa nuklearnom energijom Nemačku učiniti bezbednijom, ocenivši da se rizici atomske energije ne mogu kontrolisati.

"Isključivanjem poslednje tri atomske centrale stupamo u novu eru proizvodnje energije", rekla je.

Nemačke nuklearne elektrane Nekarvesthajm, Izar i Emsland sa mreže se isključuju u subotu i pokreće se proces trajnog gašenja reaktora.

To je trebalo da se desi krajem prošle godine, ali vlada je rok pomerila da tokom zime umanji rizik energetske krize zbog ukrajinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.