Novo Nordisk poziva korisnike nekih serija inzulinske brizgalice NovoPen Echo da ih zamijene

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo Nordisk poziva korisnike nekih serija inzulinske brizgalice NovoPen Echo da ih zamijene

ZAGREB - Farmaceutska tvrtka Novo Nordisk utvrdila je da ležište uloška koje se upotrebljava u malom broju serija inzulinske brizgalice NovoPen® Echo® može napuknuti ili se slomiti pri izlaganju određenim kemikalijama, pa je pozvala u srijedu korisnike te inzulinske brizgalice, iz jedne od zahvaćenih serija, da zamijene ležište uloška, jer neki mogu biti oštećeni ili podložni oštećenju.

Uporaba brizgalice s napuknutim/slomljenim ležištem uloška može dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ubrizgavanja manje doze inzulina od predviđene, što dovodi do visoke razine šećera u krvi. Procjenjuje se da je taj rizik manji od 0,1 posto, odnosno da će se samo u jednog od tisuću bolesnika javiti visoka razina šećera u krvi zbog oštećenog ležišta uloška, priopćili su iz Novo Nordiska.

Brojevi zahvaćenih serija brizgalica NovoPen® Echo® distribuiranih u Republici Hrvatskoj su: EVG3309-3, FVG7337-3, FVG7457-3 i FVG8216-3.

Upozoravajući znakovi visoke razine šećera u krvi (hiperglikemija) obično se javljaju postupno i mogu se očitovati kao crvena, suha koža, osjećaj pospanosti ili umora, suha usta, voćni (acetonski) zadah, učestalo mokrenje, osjećaj žeđi, gubitak teka, osjećaj slabosti ili slabost (mučnina ili povraćanje). Moguće je i da se ne pojave fizički znakovi visoke razine šećera u krvi, nego da se samo utvrde mjerenjem razine šećera u krvi.

U Novo Nordisku kažu kako su na globalnoj razini zahvaćene i pojedine serije inzulinskih brizgalica NovoPen® 5, ali te brizgalice nisu distribuirane u Republici Hrvatskoj, pa pacijenti koji imaju taj proizvod nemaju razloga za zabrinutost.

Ukoliko osoba sa šećernom bolesti ima proizvod iz serija koje su podložne oštećenju, preporuka je da ne prekida liječenje bez savjetovanja s liječnikom.

Kako bi zamijenili ležište uloška poziva ih se da zabilježe podatke za kontakt (ime i prezime, adresa, broj telefona, adresa e-pošte i brojevi zahvaćenih držača uložaka) na internetskoj stranici lokalnog predstavnika tvrtke NovoNordisk (www.novonordisk.hr) ili na korporativnoj stranici tvrtke Novo Nordisk (www.novonordisk.com/novopenecho5.html). Također se mogu obratiti lokalnoj Službi za korisnike (01/6651-900).

Kada dobiju novo ležište uloška trebate ga pričvrstiti i koristiti kako je navedeno u Uputi za uporabu.

Razinu šećera u krvi treba mjeriti prema uputama liječnika i učestalije, ako se simptomi previsoke ili preniske razine šećera u krvi jave neočekivano. U slučaju pojave simptoma visoke razine šećera u krvi uporabom ovog proizvoda, pacijente se poziva da se obrate svom liječniku.

Novo Nordisk se, ističu, obvezuje isporučiti visokokvalitetne proizvode te se ispričava zbog ove neugodne situacije i zbog zabrinutosti i neugodnosti koju je možda prouzročila pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Navode i kako surađuju s Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kako bi osigurali sigurnost pacijenata i umanjili posljedice uzrokovane ovom situacijom.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.