Izvor: Politika, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari će se otimati za "Politiku"

Novi zamenik generalnog direktora Verner Herić planira da kompaniju postavi na zdrave osnove

Verner Herić, novi zamenik generalnog direktora "Politike", prvi put se sa kućom u kojoj sada radi sreo jula 1997. godine.
Kao šef dopisništva austrijske televizije, priznaje da tada ove dnevne novine nije shvatao ozbiljnim izvorom informacija.
Objašnjava da je stranim novinarima tada jedina korist od prelistavanja "Politike" bila da shvate šta misli i namerava vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << struktura.
- Sada je situacija u kući potpuno drugačija. Bio sam iznenađen promenama koje su me sačekale - kazao je Herić.
Beogradsku prestonicu napustio je u septembru 1999. godine, a u rodnom Beču dočekao ga je posao u nacionalnoj radio-stanici.

U maju prošle godine dobio je zanimljivu poslovnu ponudu iz bečkog predstavništva VAC-a, otvorenog specijalno za investicije u jugozapadnom delu Evrope. Ubrzo je usledila i nova ponuda - mesto zamenika generalnog direktora u "Politici".

- Nije mi bilo teško da je prihvatim. Moja supruga i dan-danas govori kako smo u Beogradu proveli svoje najlepše godine, bez obzira na to što smo preživeli bombardovanje i što sam kao izveštač stalno bio na Kosovu. Znao sam mentalitet i uslove ovdašnjeg poslovanja. Već sam naučio da u Srbiji dva i dva možda jesu četiri, a možda i pet - našalio se Herić.

Njegov poslovni plan nalaže da od "Politike", koja ima tradiciju i brend, napravi kuću o koju će se novinari otimati.

- Moj cilj je da stvorim tržišnu utakmicu u kojoj će se svi otimati da rade u "Politici", a čitaoci pozivati na tekstove koje su pročitali u ovim novinama. Zajedno sa partnerom iz Srbije, firmu ću postaviti na zdrave osnove. "Politika" je za VAC najvažnija investicija u ovoj zemlji - istakao je Herić i dodao da će "ozdravljenje" kompanije podrazumevati i izvesne promene u kadrovskoj strukturi. To će podrazumevati, kaže on, kako usavršavanje postojećeg kadra, tako i dovođenje novih ljudi u "Politiku".

Verner Herić rođen je 25. juna 1965. godine u Beču. Završio je studije istorije i geografije, kao i nekoliko semestara političkih nauka. Magistar je filozofije. Svoje radno iskustvo počeo je 1991. godine u Aktuelnoj službi OFR studija. Do 1996. godine radio je kao urednik, šef deska i voditelj. Poreklom je gradišćanski Hrvat, oženjen je, ima dvoje dece.

A. N.

[objavljeno: 28.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.