Novi zakon o izgradnji pospešiće građevinarstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o izgradnji pospešiće građevinarstvo

BEOGRAD - Novi zakon o planiranju i izgradnji trebalo bi da pospeši domaće građevinarstvo, ali i strana ulaganja, izjavio je danas potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Toplica Spasojević.

Investicije koje su potrebne Srbiji za održiv razvoj iznose od dve do tri milijarde evra godišnje i sve počinju ili se završavaju građevinskom izgradnjom i problemima sa zemljištem, zbog čega je važno doneti dobar razvojni zakon iz te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblasti, rekao je on na okruglom stolu o pravnim okvirima za raspolaganje građevinskim zemljištem.

U doba krize građevinarstvo je ključno

Prema njegovim rečima, u doba krize građevinarstvo je jedna od ključnih oblasti za pokretanje privrede, zbog čega je važno da zakon bude i transparentan.

Spasojević smatra da dosadašnji zakoni koji regulišu ove oblasti bili "korak iza života i potreba građana", ali i mnogo lošiji od zakonskih rešenja u drugim zemljama.

"Rešenja koja imamo u novom predlogu zakona su dobra i predstavljaju korak napred ne samo na zakon iz 2003. godine, već i na rešenja predloga zakona koje smo imali unazad nekoliko meseci", kazao je on.

Stoji legalizacija bespravno izgrađenih objekata

Na skupu, koji je organizovao NALED, pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojša Janjić rekao je da je oblast upravljanja građevinskim zemljištem jedna od ključnih za dalji privredni rast u Srbiji.

"Trudili smo se da definisanjem zakonskih rešenja od Srbije napravimo što konkurentniji prostor za ulaganje", kazao je on.

Trenutno se upravljanje građevinskim zemljištem reguliše kroz šest zakona koji su pod ingerencijama različitih ministarstava, rekao je Janjić.

Predstavljajući novi zakon, on je kazao da se novim rešenjem predviđa ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta koja će biti integrisana u porez na imovinu.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini, a na kome je korisnik jedinica lokalne samouprave, po novom zakonu neće moći da se koristiti kao osnivački ulog u privrednim društvima sa privatnim kapitalom.

Istovremeno, građevinsko zemljište u javnoj svojini, koje je planskim dokumentom određeno kao zona za proizvodnu delatnost, će moći da se da u zakup prikupljanjem ponuda lica koje pored zakupnine ponude najbolje uslove za otvaranje novih radnih mesta.

Po novom zakonu, uređenjem građevinskog zemljišta moći će da se bavi i privatni sektor.

Janjić je kazao i da se model legalizacije bespravno izgrađenih objekata još razmatra, i još se ne zna da li će biti predmet posebnog zakona ili će biti normiran kroz novi zakon o planiranju i izgradnji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešiti se komplikovanih procedura

Izvor: B92, 21.Maj.2009, 16:37

Beograd -- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je Sivu knjigu u kojoj su opisani problemi privrednika... NALED je pre godinu dana pokrenuo akciju "Iz lavirinta" u kojoj su privrednici pozvani da ukažu koje im komplikovane i nepotrebne procedure državnih institucija otežavaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.