Novi zakon o budžetskom sistemu

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jul.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o budžetskom sistemu

Beograd -- O usvajanje Predloga zakona o budžetskom sistemu poslanici Srbije će početi raspravu u ponedeljak, 13.jula.

Izmene su nužne i zbog stvaranja uslova za korišćenje razvojne pomoći EU

Usvajanje Predloga zakona o budžetskom sistemu doprineće daljem usavršavanju trezorskog načina poslovanja, unapređenju sistema odgovornosti u trošenju javnih sredstava i efikasnom sprovođenju budžetskih ciljeva.

Važeći Zakon o budžetskom sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donet je 2002. godine, ali je u cilju daljeg unapređivanja budžetskog sistema, posebno u delu planiranja, pripreme, donošenja i kontrole budžeta Srbije i budžeta lokalne vlasti izvršeno više izmena i dopuna tog zakona, zbog čega je ovog puta ocenjeno da treba doneti novi zakon, piše u obrazloženju tog zakona.

Predloženim rešenjima uređuje se planiranje, priprema, donošenje i izvršenje budžeta Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, priprema i donošenje finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje, budžetsko računovodstvo i izveštavanje, finansijsko upravljanje, kontrola i revizija korisnika javnih sredstava.

Pojedinim odredbama zakona uređuju se budžetski odnosi i pravila koja se primenjuju na vanbudžetske fondove, privredne subjekte i druga pravna lica u kojima država, na svim nivoima vlasti, ima odlučujući uticaj na upravljanje.

Donošenje zakona omogućiće, kako je navedeno, da se u sistem konsolidovanog računa trezora što pre uključe i ona pravna lica koja u važećem sistemu nemaju status ni direktnog, ni indirektnog korisnika budžetskih sredstava, čime će se obezbediti evidencija, kontrola i racionalnije trošenje javnih sredstava.

U dosadašnjem periodu javljale su se teškoće u ostvarivanju uvida u trošenje javnih sredstava kod tih pravnih lica zbog čega nije bilo moguće obezbediti evidenciju i kontrolu tih javnih sredstava.

U pitanju su agencije koje su osnovane u skladu sa Zakonom o javnim agencijama, komisije, regulatorna tela i drugi korisnici.

Vlada je predložila da se zakon donese po hitnom postupku kako bi se što pre primenile odredbe bitne za planiranje Zakona o budžetu Srbije za 2010. godinu.

Donošenje tog zakona po hitnom postupku je nužno i kako bi se stvorili uslovi da lokalna vlast, bez procedure za sprovođenje rebalansa odluka o budžetu, mogu da troše namenska transferna sredstva koja dobijaju od drugog nivoa vlasti, a koja nije bilo moguće predvideti prilikom pripreme i donošenja odluka o budžetu.

Izmene su nužne i zbog stvaranja uslova za korišćenje razvojne pomoći EU i obaveze Srbije da oformi odgovarajuće sopstvene institucije za upravljanje fondovima EU kroz decentralizovani sistem upravljanja fondovima EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.