Novi zakon - koeficijent za carinike veći i 20%

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon - koeficijent za carinike veći i 20%

Beograd -- U paketu finansijskih zakona koje je Skupština Srbije usvojila u petak je i novi Zakon o carinskoj službi koji omogućava veće plate pojedinim carinskim službama

Tim zakonom se reguliše pravo na uvećanje osnovnog koeficijenta za obračun plata za 20 odsto, mlađim carinskim nadzornicima, carinskim nadzornicima, mlađim carinskim pregledačima i carinskim pregledačima, kao i carinskim službenicima sa ovlašćenjem za nošenje i upotrebu oružja, saopštilo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Srbije.

To su, kako se navodi, carinski službenici koji rade na graničnim prelazima, robnim ispostavama i u kontrolnim službama, pod posebnim uslovima rada i čiji je posao po prirodi rizičan po bezbednost i zdravlje.

"Na uvećanje koeficijenta imaju pravo oni službenici koji rade u smenama, subotom, nedeljom i praznicima, i koji su izloženi svim vremenskim uslovima zbog rada na otvorenom, toksičnim izduvnim gasovima, kao i zračenju – ukoliko je reč o službenicima koji kontrolišu rad carinskih mobilnih skenera", navedeno je u saopštenju.

Novim Carinskim zakonom koji su, kako je saopšteno, poslanici Skupštine Srbije usvojili danas "postignut je izuzetno visok nivo usaglašenosti sa novim Carinskim zakonom EU, što je veoma važno za pregovaračko Poglavlje 29 - Carinska unija".

Ključna izmena Carinskog zakona se, kako se navodi, odnosi na komunikaciju između carine i privatnog sektora, koja će se ubuduće obavljati elektronskim putem.

Dodaje se da se automatizacijom carinskih postupaka smanjuju troškovi poslovanja, što doprinosi većoj konkurentnosti preduzeća.

Novina tog zakona je i što se rok u kome roba može da bude u privremenom smeštaju povećava sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od deset godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.