Novi zahtev: Svako sposoban za rad mora da radi; Kazne za one koji neopravdano odbiju posao

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 18:24

Novi zahtev: Svako sposoban za rad mora da radi; Kazne za one koji neopravdano odbiju posao

Konzervativna opozicija u Nemačkoj od vlade zahteva restriktivnije kriterijume za pomoć nezaposlenima.

Predlaže da oni koji neopravdano odbiju ponudu za rad budu kažnjeni.

"U politici podrške nezaposlenima nešto mora hitno da se promeni. Nezaposlenima koji zapravo mogu da rade trebalo bi da uvedemo radnu obavezu", rekao je potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Karsten Lineman agenciji dpa u petak.

Prema njegovom predlogu, nezaposlenima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutar šest meseci ne pronađu posao, na rad bi trebalo da uputi njihova opština "osim kada postoji dobar razlog", na primer, ako je nezaposleni u procesu obrazovanja ili stručne prekvalifikacije.

Ako neko sa biroa neopravdano odbije ponuđeni posao, nastavio je Lineman, na osnovu jedne procene Ustavnog suda pomoć mu može biti skresana za do 30 odsto.

"Taj manevarski prostor mora da se upotrebi, kao i mogućnost da se pomoć isplaćuje u potrepštinama umesto u novcu", dodao je.

"Svako sposoban za rad ko u Nemačkoj prima socijalnu pomoć ima obavezu da radi. U protivnom, naš sistem socijalnog staranja gubi smisao", zaključio je političar.

CDU je na vlasti bila 16 godina, do poraza na izborima septembra 2021. Sada mesecima ponovo vodi u anketama popularnosti, daleko ispred Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.