Izvor: B92, 25.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi tarifni sistem, skuplja struja

Beograd -- 1. aprila stupa na snagu novi tarifni sistem za obračun električne energije u Srbiji, a najverovatnije i poskupljenje struje.

Predsednik saveta Agencije za energetiku Ljubo Maćić nije mogao da kaže za koliko će biti povećana cena struje, jer "to zavisi od toga koliko će poskupljenje tražiti Elektroprivreda Srbije, a koliko će Vlada Srbije odobriti." EPS će, prema nezvaničnim informacijama, zatražiti poskupljenje od 20 odsto.

Kilovat-čas struje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << košta oko 4,2 evrocenta, a poslednja promena cene bila je 1. aprila prošle godine, kada je električna energije u proseku poskupela oko 12 odsto za građane i oko 20 odsto za privredu.

Maćić je kazao da Zakon o energetici predviđa da EPS na osnovu metodologije i tarifnih sistema Agencije za energetiku izračuna troškove u proizvodnji struje i predlog cena uputi Agenciji, koja daje svoje mišljenje i upućuje vladi na saglasnost.

On je rekao da EPS priprema predlog troškova za pristup i korišćenje sistema za pristup i distribuciju, kao i za obračun struje i izrazio očekivanje da će sve biti spremno za primenu novog tarifnog sistema od 1. aprila.

Novi tarifni sistem zadržava tri zone potrošnje - zelenu do 350 kilovat-časova, plavu od 350 do 1.600 i crvenu za potrošnju veću od 1.600 kilovat-časova, kazao je Maćić, kao i da će odnos između niže i više tarife u okviru zona ostati isti.

Tarifni sistem za prenos struje omogućava po prvi put kvalifikovanim kupcima da nabavljaju električnu energiju od različitih snabdevača i posebno plaćaju prenos i transport po regulisanim, javnim cenama, što će omogućiti otvaranje tržišta i unapređenja konkurentnosti.

Prema ugovoru o osnivanju Energetske zajednice, od 1. januara 2008. godine svi potrošači izuzev domaćinstava moraju dobiti mogućnost da budu kvalifikovani, a domaćinstva će to pravo steći najkasnije od 1. januara 2015. godine.

Limit potrošnje za sticanje statusa kvalifikovanog kupca iznosi tri gigavat sati godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.