Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi stečajni upravnici sa licencom

Beograd -- Ubuduće će poslom stečajnog upravnika moći da se bave samo oni koji imaju licence, što bi trebalo da ubrza stečajne postupke.

Umesto apsurdnih situacija da je jedan čovek, često i bez potrebnih kvalifikacija, istovremeno upravlja sa 62 preduzeća, i prima isto toliko plata, ubuduće će poslom stečajnog upravnika moći da se bave samo oni koji imaju licence.

Ubuduće, ti upravnici odgovaraće ličnom imovinom za svoje poslovne poteze, pa se verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće događati da se imovina preduzeća u stečaju nekontrolisano rasprodaje i uništava.

Ranije je Srbija bila rekorder po dužini trajanja stečajnih postupaka, čak 7 godina, što je predstavljalo agoniju i za radnicke i za poverioce. U međuvremenu, taj period se skratio na dve do tri godine, a ubuduće stečaj ne bi trebalo da traje duže od godinu dana.

Poverioci su do sada naplaćivali svega 20 odsto potraživanja kroz stečaj, te je više je koštao sam postupak, na šta su ukazali i predstavnici Svetske banke. Ministar privrede Predrag Bubalo smatra da će novim zakonom o stečaju i licenciranju svi biti na dobitku.Trenutno je u stečaju oko 1500 preduzeća u Srbiji, a procene pojedinih sindikata govore da u tim firmama radi više od 100 hiljada radnika. To nije konačan broj, jer po zakonu, ako neka firma ne nađe kupca ni posle dve aukcije ili tendera, ona automatski ide pod stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.