Novi srpski izvozni brend - surutka od kozjeg mleka

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi srpski izvozni brend - surutka od kozjeg mleka

Surutka od kozjeg mleka, koje gotovo da na evropskom tržištu i nema, ili se može samo veoma retko naći, mogla bi da bude i izvozna šansa Srbije.



Porodična farma koza sa mlekarom za preradu kozjeg mleka "Selekt-milk" iz Inđije jedan je od najvećih i najsavremenijih pogona te vrste u Evropi, sa planom da, ukoliko dobije odgovarajuću podršku države, snabdeva ovim izuzetno zdravim proizvodima predškolske, školske, zdravstvene i socijalne ustanove u zemlji, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostvari izvoz te retke robne marke na probirljivo evropsko tržište.

"Naša je ideja da otkupljujemo svo kozje mleko u Vojvodini, jer to dozvoljavaju kapaciteti mlekare u kojoj može da se prerađuje od 12.000 do 15.000 litara mleka dnevno", izjavio je vlasnik i osnivač kompanije "Selekt milk" Milovan Bulatović ukazujući da bi to pomoglo i ponovnom razvoju kozarstva koje je gotovo zamrlo u Srbiji.

"Radi toga ću predstaviti jedan projekat i podneti zahtev Fondu za razvoj Republike Srbije u vezi sa otkupom mleka sa svih preostalih farmi koza u Vojvodini". Kada bi taj projekat podržala država onda bi mogli da snabdevamo dečja obdaništa i druge predškolske i školske ustanove i zdravstvene centre, ustanove socijalne zaštite, penzionere i druge korisnike, jer bi ovaj proizvod sasvim sigurno, ukoliko moja firma to finansijski izdrži, trebalo da se nađe u budućnosti čak i u apotekama", naglasio je Bulatović.

Na zapadu se, naime, kozje mleko, surutka, jogurt i drugi proizvodi od te vrste mleka, smatraju gotovo za lek, tako da bi, uz odgovarajuću marketinšku podršku, surutka od kozjeg mleka mogla da postane srpski izvozni brend.

"Najzdravija je upravo surutka od kozjeg mleka, koje gotovo da na evropskom tržištu i nema, ili se može samo veoma retko naći, što bi mogla da bude i šansa naše zemlje da sa ovom zaista posebnom robnom markom ostvari uspešan izvozni rezultat," zaključio je Bulatović.

U Evropi su, naime, svi orijentisani na male farme od 250 do 300 grla koza, a u zemljama gde je kozarstvo razvijeno to je tradicija duga od jednog i po do dva veka, pri čemu se oni bave samo proizvodnjom specijalnih vrsta sireva.

"U Srbiji, međutim, možemo da proizvodimo od koza sir, jogurt, mleko i surutku, što je veoma važno. Jedino što će kod nas malo teže ići u navikavanju na ovu vrstu mleka, pošto je neophodno da se ljudi prvo dobro obaveste i edukuju o izuzetno korisnom uticaju kozjeg mleka, a naročito surutke na ljudsko zdravlje, pogotovo najmlađih i sportista," kaže Bulatović.

On dodaje da kod nas još nije ni ukinut zakon o zabrani čuvanja koza, a svima je dobro poznata razlika između kozijeg i kravljeg mleka, po uticaju na zdravlje.

"Pošto 'Selekt milk' proizvodi sirovo mleko nekoliko puta bakteriološki ispravnije nego što to zahteva Evropska Unija za pasterizovano mleko, mislim da ćemo veoma brzo biti u situaciji da na tržište izađemo i sa prodajom nepasterizovanog mleka", ističe Bulatović.

To znači da se radi o pomuženom kozjem mleku, separirano, ohlađenom na četiri stepena celzijusa, koje onda takvo odmah ide u prodaju. Takve dve farme postoje i u Italiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.