Novi sistem fiskalizacije kontroliše sumnjive poreske obveznike (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2021, 12:46

Novi sistem fiskalizacije kontroliše sumnjive poreske obveznike (AUDIO)

Dok iz Ministarstva finansija poručuju da će novi sistem fiskalizacije privrednicima smanjiti troškove i administraciju, te unaprediti poresku kontrolu, privrednici tvrde suprotno.

Oni upozoravaju da su pokretači sive ekonomije visoki troškovi poslovanja, odnosno ogroman broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i nedosledna poreska kontrola.

Novi sistem fiskalizacije omogućiće Poreskoj upravi da dođe do mnogo više podataka i da efikasnije kontroliše one poreske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obveznike kod kojih postoji povećan rizik za poreske utaje, kazao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović na konferenciji "Novi model fiskalizacije u Srbiji" u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ocenio je da će ove novine zato obezbediti i smanjivanje nivoa sive ekonomije onosno mogućnosti za nelojalnu konkurenciju.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić naveo je da duple trake i fiskalni štampači više neće moći da se koriste uvođenjem novog sistema.

Ovakva reforma će u roku od tri do pet godina ostvariti dodatne uštede privredi do 40 miliona evra, rekao je sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović, dodavši da je novi propis o fiskalizaciji pisan uz učešće privrednika.

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca iznela je, međutim, potpuno suprotne stavove privrednika.

Iz Unije poslodavaca posebno kritikuju to što se zanatlijama ponovo nameće fiskalna kasa, te upozoravaju da zanatima s prometom ispod dva miliona dinara ovo rešenje može biti pogubno.

Poslodavci smatraju nelogičnim i to da se fiskalizacija nameće jednom obućaru, ali ne taksisti ili advokatu.

Novi model fiskalizacije počeće da se primenjuje od novembra, sa periodom prilagođavanja do 30. aprila sledeće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.