Izvor: B92, 08.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rekord cene nafte 62,5 dolara

Njujork -- Barel nafte je dostigao cenu od 62,69 dolara, što je novi rekord. Uzrok: zatvaranje ambasade SAD u Saudijskoj Arabiji.

Za rekord su takođe zaslužna i strahovanja investitora zbog političke nestabilnosti u Iranu, drugom najvećem izvozniku među zemljama članicama OPEK-a, kao i uverenje da bi bi privredni rast u SAD mogao da pojača potražnju za naftom.

Od početka avgusta, ovo je treći put da nafta obara rekorde. Prvi put je 2. avgusta skočila na 61,89 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara za barel, a drugi put u prošli petak kada je zabeležen novi rekord od 62,31 dolara.

Nafta je danas za 40 procenata skuplja nego pre godinu dana, a samo u poslednja tri meseca cena je porasla za petinu, pre svega zbog zabrinutosti da američke rafinerije neće uspeti da prerade dovoljno nafte kako bi zadovoljile letnju potražnju i obezbedile dovoljno rezervi za zimsku sezonu.

Kartel izvoznika nafte, OPEK, je u proteklih godinu dana pet puta povećavao svoje proizvodne kvote da bi smanjio pritisak na rast cena i popunio zalihe pre četvrtog tromesečja u kome je potražnja za naftom najveća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.