Novi rejting agencija namerava da uputi izazov velikoj trojci

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rejting agencija namerava da uputi izazov velikoj trojci

27.06.2013. -

Novi faktor na tržištu rejting agencija. U utorak je počeo sa radom Universal Credit Rating Group, koju je formirala ruska agencija RusRating, kineska kompanija Dagong i američka Egan-Jones.Dugoročni cilj nove strukture je ni više ni manje da uputi izazov vodećim rejting agencijama.

Štab Universal Credit Rating Group nalazi se u Hongkongu, a na njenom čelu je generalni direktor ruske RusRating Ričard Hejnsvort. Oni su označili ambiciozni zadatak – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da postanu jedan od ključnih faktora tržišta, istisnuvši tri glavna faktora: Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch. Veliku trojku faktora od početka globalne finansijske krize prate glasni skandali. Gigante stalno optužuju za to da su davali visoke rejtinge hartijama od vrednosti koje su se u stvarnosti pokazale kao takozvani toksični aktivi. Tržište rejting agancija zausta ima potrebu za svežim snagama, zato novi projekat, makar i ne odmah, ali ne naći svoj eklijente, uveren je načelnik odeljenja analitike grupe kompanija Foreks Klub Andrej Dirgin.

- Pojava novog faktora na tržištu je pozitivni znak. To će malo povećati konkurenciju. Nadamo se da će vremenom postati dostojan faktor na međunarodnoj sceni. Agencija će se nesumnjivo suočiti sa nekim teškoćama, pošto da bi se sastavila konkurecnija trojki Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch treba zaraditi reputaciju. Za to je potrebno vreme, ali jednom treba početi.

Za sada realna alternativa najvećim rejting agencijama se ne vidi. Čak u jednistvenoj Evropi, nazadovoljnoj time kako velika trojka svojim rejtinzima produbljuje dužničke probleme regiona, nije formirana sopstvena nezavisna agencija. Za sada se sve upire o finansiranje. Koncepcija nezavisnog faktora predviđa da će njegove usluge finansirati ne emitenti hartija od vrednosti kojima se daje rejting, već kupci ovih aktiva. A poslednji za sada ne žure da ulažu u novi projekat. Ako ovaj problem ne bude rešen, neće moći da se govori o nezavisnosti agencija, ističe direktor Analitičog odeljenja Nomos-banke Kiril Tremasov.

- Postoji izvesni konflikt interesa, kada za usluge rejting agencije, za usluge kontrole plaća emitent, a ovu informaciju troši investitor. U toj situaciji i kontrola i rejting agencija će biti pre ne na strani investitora, već na strani onog ko plaća agenciji. to je večiti konflikt koji ne zna se kako će biti prevladan ubuduće.

Tako da za sada EU samo pooštrava pravila igre za aktualne agencije. Nedavno im je bilo određeno da učine svoj rad transparentnijim. Osim toga, od banaka i drugih evropskih finansijskih institucija zahtevaju više da se oslanjaju na svoje ocene rizika pojedinih ulaganja, a ne da zavise isključivo od zaključaka rejting agencija.

Leonid Gurjanov,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.