Novi propisi uneli veliki nemir: Kako sad iznajmiti stan na moru?

Izvor: B92, 04.Jan.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propisi uneli veliki nemir: Kako sad iznajmiti stan na moru?

Novi propisi uneli su veliki nemir među male iznajmljivače smeštaja, pišu regionalni mediji.

Iako je ostalo manje od mesec dana za primenu novih zakonskih odredbi, porodični iznajmljivači još ne znaju koliko će paušalnog poreza morati da plate.

Oko 100.000 iznajmljivača u privatnom smeštaju s nestrpljenjem očekuje odluke o visini paušalnog poreza za ovu godinu.

Umesto dosadašnjeg paušala, koji se kretao od 150 do 300 kuna po krevetu, zakonskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmenama predviđen je novi raspon od 150 do 1500 kuna po krevetu. Pritom odluku o visini paušala u konkretnom mestu treba da donese jedinica lokalne samouprave.

Međutim, većina gradova i opština još nije donela odluku o visini paušala, a ako to ne učine do kraja januara, iznajmljivačima preti višestruki rast poreskih obaveza. Naime, u lokalnim jedinicama koje ne donesu odluku po zakonu paušal automatski skače na 750 kuna po krevetu.

Dodatno, postoji i nedoumica koja se odnosi na mesto plaćanja. Naime, prema Zakonu o porezu na dohodak, porez se plaća prema mestu prebivališta, što dovodi do apsurdnih situacija da iznajmljivač živi u jednom mestu, a apartman iznajmljuje u drugom.

Na primer, ako neko živi u Rovinju, a iznajmljuje apartman u Karinu, trebalo bi da plaća paušal određen u Rovinju, iako bi po logici stvari visina paušala trebalo da zavisi od razvijenosti mesta u kojem se nalazi objekat, a ne onoga u kojem iznajmljivač ima prebivalište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.