Izvor: B92, 12.Maj.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propisi u stočarstvu

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije sutra se izjašnjavaju o Zakonu o stočarstvu, koji bi trebalo da uskladi domaće propise u toj oblasti sa onima u EU.

Skupština Srbije nastavlja sa glasanjem, da bi već sutra po podne počela novu sednicu sa, takođe, maratonskim dnevnim redom. Među tih 59 tačaka je i Vladin Predlog zakona o stočarstvu. Prema obrazloženju predlagača, zakon predstavlja institucionalni okvir za izgradnju sistema koji omogućava državi da vodi politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti stočarstva, sve u skladu s propisima EU.

Zakon definiše na najkonkretniji način i nadležnosti ministra poljoprivrede. Među njima je i odredba da ministar određuje bliže uslove za parenje životinja.

Na Predlogu zakona o stočarstvu radilo se godinu dana i njime se, kako tvrde i Vladi, prvi put na sveobuhvatan način reguliše ta oblast, jer je usaglašen sa važećim propisima i međunarodnim standardima.

Mirko Novaković, savetnik u Odseku za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede, kaže za B92 da za njegovu primenu u Srbiji neće biti prepreka.

"Situacija je takva da odgajivanje domaćih životinja u Srbiji mi već sprovodimo po standardima EU. Naša zemlja je i članica nekih međunarodnih odgajivačkih organizacija. Što se nas tiče, zaista nema prepreka za sprovođenje i usaglašavanje sa EU, za razliku od nekih drugih oblasti", navodi Novaković.

Novinar B92 Uroš Davidović, specijalizovan za izveštavanje o poljoprivredi, kaže, pak, da je najveći problem predloženog zakona upravo njegova tolika prilagođenost standardima EU, jer, kako kaže, ti standardi ne odgovaraju uslovima u našoj zemlji.

"Kada na primer poljoprivredna inspekcija treba da izađe na teren, bilo je više slučajeva, a zvali su nas sami poljoprivrednici, traže da ih poljoprivrednik odveze svojim kolima do nekog mesta na kojem rade uviđaj, zato što oni ili nemaju svoja kola, ili nemaju gorivo", navodi Davidović.

"Prilično su loše opremljeni, pitanje je i koliko su motivisani i na koji način. Tako da nije toliko problematičan sam zakon, koliko pitanje da li on može da bude primenjen u praksi, ako nemamo odgovarajuću infrastrukturu na primer", objašnjava on.

Ono što, međutim, na prvi pogled upada u oči, jesu nadležnosti samog ministra. One se kreću od izbora stručnih kadrova, preko odobravanja metoda za procenu priplodne vrednosti domaćih životinja, do ispunjavanja uslova za parenje životinja, koje, takođe određuje ministar.

Mirko Novaković kaže da je ministar tu nadležan za donošenje pravilnika, kako bi se zakon sprovodio u praksi.

"Neophodno je doneti te pravilnike jer, realno, zakon bi bio previše opširan kada bi se sve te stvari regulisale zakonom i kada bi svi ti tehnički detalji koji se odnose kako na odgajivačke organizacije, tako i na objekte i uslove za gajenje životinja, kada bi se sve to stavilo u zakon", kaže on.

Prema zakonu, ministar propisuje i veličinu zaštitnog pojasa i posebne uslove prometa i selidbe pčela i direktno je nadležan za bliže propisivanje uslova ishrane, nege i poštovanja potreba domaćih životinja.

Jedna od ministarskih nadležnosti, kako se navodi, jeste i propisivanje načina obeležavanja sperme, načina uvođenja evidencije o njenoj proizvodnji, kao i uslovima koje sperma mora da ispunjava u pogledu kvaliteta.

Uroš Davidović kaže da ne očekuje da će sve to biti samo nadležnosti ministra poljoprivrede.

"Dobro, neće ministar baš svaki uzorak uzimati i određivati, bar što se sperme tiče, više je tu ministar pomenut u nekom širem kontekstu samog Ministarstva, da će ono biti tu zaduženo za celu tu problematiku. Problem kod nas je u tome i kad se taj zakon donese, pitanje je ko će ga i kako sprovoditi", kaže Davidović.

Za primenu zakona iz budžeta je neophodno izvojiti dva i po miliona dinara godišnje, i to za stručno osposobljavanje odgajivača, ali predlagač smatra da se ti troškovi mogu opravdati pozitivnim efektima tog zakona u budućnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.