Novi pad indeksa i prometa

Izvor: B92, 07.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pad indeksa i prometa

Beograd -- Indeksi akcija Beogradske berze opet su, drugi uzastopni dan, u padu. Belex15 je pao 1,11 procenata, na 684,62 poena, a Belexline je oslabio 0,34 procenata.

Najviše se trgovalo akcijma Energoprojekta [ENHL], holdinga sa A Listinga, za 8,54 miliona dinara

Promet je vredeo 65,99 miliona dinara (760.299 evra). Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bilo je oko 30 procenata pri čemu u kupovini akcija nepunih 27 a u prodaji gotovo 36 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Padom nešto većim od šest procenata gubitnike u kontinuiranoj trgovini predvodili su Simpo [SMPO] i Ikarbus [IKRB], Metalcu je cena smanjena četiri i po, Vino župi [VINZ] gotovo četiri, a Fidelinki [FIDL] nešto više od tri procenta.

Najveći rast imao je Dijamant [DJMN], od više od 14 odsto, uz samo jednu hartiju u prometu. Dvocifreni rast ubeležili su i Informatika [INFM] i Voda Vrnjci [VDAV], od nešto više od 12 odnosno 11 procenata.

Dunav osiguranje [DNOS] na vrednosti je dobilo osam, a Galenika Fitofarmacija [FITO] pet procenata.

Najviše se trgovalo akcijma Energoprojekta [ENHL], holdinga sa A Listinga, za 8,54 miliona dinara, po ceni od 830 dinara, procenat višoj nego u prethodnoj trgovini. Solidno se trgovalo još jednom akcijom sa Prajm marketa – Sojaproteina [SJPT], za 2,2 miliona dinara. Hartiji bečejskog prerađivača soje cena je pala nepun procenat, na 971 dinar.

Akcijama Tigra [TIGR], kojem preti skidanje sa A Listinga ako ne popravi likvidnost, trgovalo se za samo 154 hiljade dinara po ceni od 700 dinara, gotovo tri odsto nižoj nego prethodno i ujedno do sada minimalnoj za tu hartiju. Metals banka [MTBN] je isključena sa A Listinga i od ponedeljka će se hartijama novosadske banke trgovati na vanberzanskom tržištu.

Među akcijama sa većim prometom na kontinuiranom segmentu su i AIK banka [AIKB] sa 5,42 miliona dinara, Komercijalna banka [KMBN] sa 2,26 miliona i Veterinarski zavod Subotica [VZAS] sa 1,22 miliona.

U trgovini po metodu preovladjujuće trgovine najveće interesovanje bilo je za Fabriku maziva FAM [FAMK] i napravljen je promet od 15,03 miliona dinara. Cena akcije kruševačke firme povećana je dva i po procenta, na 1.332 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.