Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pad cena u zoni evra

Cene u državama evrozone usporile su pad u avgustu, što je znak da je najteži deo recesije možda prošao, saopštila je statistička agencija EU „Evrostat”.



Inflacija u 16 zemalja koje koriste evro ostala je negativna u trećem uzastopnom mesecu pošto su cene u avgusti pale za 0,2 odsto, znatno manje od 0,7 u julu.

Niže cene za energiju i dugu robu dovele su do smanjenja inflacije od prošlog leta kada je nafta bila dosegla rekordne visine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Godišnja inflacija u julu je pala na minus 0,1 odsto, pošto se našla na nuli u maju.

Evropska centralna banka kaže da je ova dezinflacija kratkog daha i nije početak deflacije - opšteg pada cena koji šteti privredi umanjenjem potražnje, pogoršanjem dugova i gubitkom radnih mesta, kao što se desilo tokom Velike depresije tridesetih godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.