Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi način utvrđivanje kursa

Beograd -- Narodna banka Srbije od sutra će zvanični srednji kurs dinara utvrđivati na osnovu trgovine na ukupnom deviznom tržištu.

To znači da će se pri utvrdivanja kursa uzimati u obzir ne samo trgovina na sastanku Međubankarskog deviznog tržišta u NBS, kako je to bilo do sada, već i neposredna međubankarska trgovina devizama van sastanka. Te izmene, kako ističe NBS, neće ugroziti funkcionisanje deviznog tržišta i stabilnost kursa, već će omogućiti da se zvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednji kurs dinara u punoj meri formira pod uticajem tržišta.

Ukupna trgovina na sastanku MDT-a od početka godine iznosila je 439,9 miliona evra, dok je ukupna direktna međubankarska trgovina van sastanka bila 3,5 puta veća i iznosila je više od 1,5 milijardi evra.

Centralna banka će od sutra otkupljivati i prodavati samo tri vrste efektivnog stranog novca - evro, američki dolar i švajcarski franak - koje čine oko 96 odsto svih otkupljenih valuta.

Banke i ovlašćeni menjači moćiće da obavljaju kupoprodaju 17 valuta, kao i otkup 11 bivših valuta zemalja članica Evropske monetarne unije, u skladu sa ugovorom zaključenim između ovlašćenog menjača i banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.