Novi metal ubija sjaj zlatu, zašto se onda Rusi smeše?

Izvor: B92, 24.Nov.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi metal ubija sjaj zlatu, zašto se onda Rusi smeše?

Cene paladijuma (srebrno – beli metal) beleže rekordne nivoe.

Taj metal sada ima najbolje performanse među vodećim metalima, a investitori se sve više klade u njega.

Skoro 70 odsto potražnje za paladijumom dolazi iz auto-industrije, prema istraživačkoj grupi CPM. Metal, koji se uglavnom koristi u katalizatorima, ima veliku ulogu u prelasku automobilske industrije od dizel do benzinskih motora. Promena je povećala potražnju na tržištu koje trenutno ima ograničenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponudu.

Dalje, stručnjaci kažu da je borba sa smogom u Kini još jedan od faktora koji doprinosi cvetanju potraženje za paladijumom. Što je stroži standard zagađenja, to proizvođači automobila koriste sve više katalizatora.

Analitičari Siti grup predviđaju dalji rast cene ovog metala ali sada se postavlja i pitanje snabdevanja.

Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svetskih zaliha. Ruska kompanija Nornikelj je najveći proizvođač paladijuma u ​​svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.