Novi kineski zajmovi u juanima u januaru najveći za 16 godina

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 16:05

Novi kineski zajmovi u juanima u januaru najveći za 16 godina

Vrednost novih kineskih zajmova u nacionalnoj valuti je u januaru iznosila 4,92 biliona juana.

To je rekordna vrednost od početka uporednih merenja ovih podataka 2008. godine, saopštila je danas Narodna banka Kine (PBoC).

Ovaj rezulat je nadmašio prethodni rekord od 4,9 biliona juana od pre godinu dana i prevazišao očekivanja tržišta od 4,5 biliona juana.

M2, široka mera novčane mase koja pokriva gotovinu u opticaju i sve depozite, porastao je za 8,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, podbacivši u odnosu od očekivanja rasta za 9,7 odsto.

Narodna banka Kine (PBoC) saopštila je krajem januara da je odlučila da peti put zaredom zadrži kamatnu stopu na jednogodišnje zajmove (LPR) na 3,45 odsto.

Ova kamatna stopa je povezana sa većinom kredita za stanovništvo i kompanije, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

PBoC je istovremeno sedmi put zaredom zadržala kamatnu stopu na petogodišnje zajmove, koja je povezana sa većinom hipoteka, na 4,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.