Novi kineski šamar za bitkoin

Izvor: B92, 08.Jan.2014, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi "kineski šamar" za bitkoin

Peking -- Najveća kineska platforma za kupovinu preko interneta Taobao objavila je da će od 14. januara zabraniti trgovanje bitkoinom i drugim virtuelnim valutama.

Vlasnici sajta, velika kineska kompanija Alibaba, doneli su odluku nakon pritisaka tamošnje vlade.

Centralna banka Kine (PBoC) naredila je u decembru finansijskim institucijama da prekinu sa korišćenjem bitkoina u njihovim transakcijama, uz upozorenje da ta moneta nema ni legalni kurs, a ni pravosnažni status, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Frans pres.

Bitkoin je virtuelna valuta, koja se obično čuva u digitalnom novčaniku, i može se direktno slati drugoj osobi, zaobilazeći tako banke.

"Kako bismo bolje promovisali zdravo okruženje naše platforme i sačuvali interese članova, Taobao će prilagoditi svoje poslovanje državnim zakonima i propisima", navodi se u saopštenju kineske kompanije.

Vrednost bitkoina je uzdrmana zbog odluka donetih u Kini, a nakon pada kursa sa rekordnih 1.200 dolara za jedan bitkoin, tek proteklih dana se valuta ponovo vratila na vrednost iznad 1.000 dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi „kineski šamar“ za bitkoin

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2014

PEKING, Najveća kineska platforma za kupovinu preko interneta Taobao objavila je da će od 14. januara zabraniti trgovanje bitkoinom i drugim virtuelnim valutama. Vlasnici sajta, velika kineska kompanija Alibaba, donijeli ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.