Novi gasovod pušten u probni rad. Vučić: Sve je u diverzifikaciji FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 11:59

Novi gasovod pušten u probni rad. Vučić: Sve je u diverzifikaciji FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka rada gasnog interkonektora Srbija - Bugarska.

Ovim povodom, Vučić je u Nišu ugostio predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsednika Bugarske Rumena Radeva i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Nikola Selaković.

Vučić i Radev obišli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kontrolnu sobu gasne stanice.

Vučić je tokom obilaska gasne stanice u Trupalama rekao da odnosi dve zemlje mogu da budu još bolji i da će biti rešeni svi preostali problemi.

"Mi smo danas razgovarali o tome i gledaćemo da rešavamo te sitnije probleme koji postoje, oko knjiga i udžbenika i drugih stvari, tako da ćemo to da rešimo, kao i sve druge stvari", rekao je Vučić.

Vučić je prethodno ukazao na značaj diverzifikacije u snabdevanju gasom.

"Sve je u diverzifikaciji, kao što je predsednik Radev rekao. Ona će doneti više alternativa u snabdevanju obe zemlje i Srbije i Bugarske. To je za nas od izuzetnog značaja i doneće veću sigurnost važnim mestima u Srbiji, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Pirotu, ali to će doneti bolju budućnost. Sada možemo da kupujemo na otvorenom tržištu gas iz šest ili sedam različitih LNG terminala uključujući i Aleksandropolis", rekao je Vučić.

On je dodao je da će Srbiji u budućnosti biti mnogo lakše i da će biti bolje obezbeđena po pitanju energetske bezbednosti.

Kazao je da zbog predizbornih pravila, ne može da održi govor, te da će to prepustiti ministarki energetike Dubravki Đedović.

"Ali i ovo je jedna velika pobeda svih nas zajedno i hvala vam na tome", rekao je Vučić u Nišu.

"Današnja ceremonija je ceremonija prijateljstva i partnerstva, želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske, gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, kao i Evrope, Srbija je deveta zemlja u koju ćemo izvoziti", kazao je predsednik Azerbejdžana.

Predsednik Bugarske je rekao da je interkonektor simbol rastućih tehnoloških kapaciteta i simbol uspešne saradnje Srbije, Azerbejdžana i Bugarske koja vodi održivom otpornom ekonomskom rastu.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

U Srbiji su izgrađene i četiri merno- regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Bugarski operater prenosa gasa Bulgartransgas EAD i operator transportnog sistema Transportgas Srbija potpisali su u novembru ugovor o interkonekciji na novoj tački Kalotina-Dimitrovgrad na novoizgrađenom interkonektoru Bugarska-Srbija.

Iz Azerbejdžana možemo da dobijamo do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati do tri puta.

Gasna interkonekcija do Bugarske je važna i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije, jer omogućava priključenje na gas privrede i domaćinstava u Pirotu, Dimitrovgradu i Beloj Palanci i razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu.

Gasna interkonekcija do Bugarske jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućava i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Sa prečnikom cevi od 700 mm i maksimalnim pritiskom od 55 bara, njegov kapacitet će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je ekvivalentno 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Pored Niša, gasovod obuhvata i još tri merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da ova tri grada i regiona Srbije, njihovi građani, škole, bolnice, preduzeća, dobiju pristup gasnom snabdevanju za grejanje i industrijsku proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.