Novi dokazi protiv Sabveja? Sendvič sa tunjevinom, ali umesto ribe - piletina, svinjetina...

Izvor: B92, 11.Nov.2021, 19:59

Novi dokazi protiv Sabveja? "Sendvič sa tunjevinom", ali umesto ribe - piletina, svinjetina...

San Francisko -- Poznati lanac restorana Sabvej se suočava sa novom "verzijom" tužbe koja se odnosi na njihove proizvode od tune.

Naime, u novoj verziji se tvrdi da su laboratorijska istraživanja pokazala da proizvodi sadrže životinjske proteine poput piletine, svinjetine i govedine, te da nisu "100% tuna", kako se reklamira.

Karen Danova i Nilima Amin podnele su treću verziju grupne tužbe federalnom sudu u San Francisku, koji se nalazi blizu njihovih domova u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okrugu Alamida.

Kako prenosi Rojters, Sabvej je u saopštenju naveo da će tražiti odbacivanje "nepromišljene i neprikladne" tužbe, nazvavši tvrdnje neosnovanim. Dodali su i da je njihova "visokokvalitetna, divlja ulovljena, 100% tuna" strogo regulisana u Sjedinjenim Državama i širom sveta.

Od januara, kada je slučaj pokrenut, Sabvej je imao TV reklame i lansirao vebsajt kako bi odbranio svoju tunu. Takođe je izmenio svoj meni, ali ne i tunjevinu, rekavši da poboljšanje nije potrebno.

U prvobitnoj žalbi tvrdilo se da su Sabvej proizvodi od tune "lišeni" tune, dok je u izmenjenoj žalbi navedeno da nije reč o 100% održivo ulovljenoj prugastoj i žutorepoj tuni.

Okružni sudija Džon Tigar odbacio je drugu verziju prošlog meseca, rekavši da podnosioci tužbe nisu pokazali da su kupili Sabvej proizvode sa tunjevinom na osnovu navodnog lažnog predstavljanja.

On nije doneo meritornu odluku i dao je podnosiocima tužbe još jednu šansu da iznesu svoje argumente.

Tužba podneta 8. novembra oslanja se na istraživanja morskog biologa koji je analizirao 20 uzoraka tune uzetih iz 20 Sabvej restorana u južnoj Kaliforniji. Rečeno je da 19 uzoraka nije imalo detektabilne DNK sekvence tune, dok je svih 20 uzoraka sadržalo detektabilni pileći DNK, 11 je sadržalo svinjski, a sedam goveđi.

U žalbi se navodi da je testiranjem potvrđeno da je Sabvej pogrešno označavao proizvode, kao i da je "prevario" mušterije kako bi platili premijum cene.

Amin je rekla da je naručila Sabvej tuna proizvode više od 100 puta u periodu od 2013. do 2019. godine, kao i da je uvek proveravala jelovnik kako bi bila sigurna da je to što jede "samo tuna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.