Novi aranžman sa MMF-om – priznanje, ali i štit od šokova

Izvor: RTS, 19.Jul.2018, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi aranžman sa MMF-om – priznanje, ali i štit od šokova

Bord izvršnih direktora MMF-a potvrdio je novi aranžman sa Srbijom koji će trajati do januara 2021. godine. Program je savetodavni i ne predviđa kreditnu podršku. Fond ocenjuje da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže, smanjila javni dug i ojačala poziciju u svetu.
Srpska ekonomija ide dobrim putem, ali je i dalje osetljiva na svetske i regionalne potrese. Dogovorenim programom "čuvarkuća" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predviđeno je dalje smanjivanje javnog duga, a povećanje investicija uz manje poreze privredi.

"Strukturne i institucionalne reforme imaju za cilj unapređenje poslovnog okruženja što doprinosi uspešnijem procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji. Te reforme fokusiraće se na restrukturiranje državnih preduzeća, finansijskih institucija i javne uprave kao i na daljem smanjivanju sive ekonomije", saopštio je MMF.
Možda saopštenje i jeste uopšteno, ali Srbija dobro razume koji pravac treba da drži.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se raditi na novim izvorima rasta za našu ekonomiju, što znači i veću zaposlenost i veći životni standard naših građana.
"Radimo na tome da ojačamo naše institucije i Poresku upravu i Upravu carina, ali i sve one koji su neophodni kao podrška privrednom rastu koji nas očekuje. Naravno da radimo na povećanju konkurentnosti naše privrede jer to je ključ da budemo što konkurentniji i atraktivniji u jednom globalnom selu, da privučemo što veći broj investicija", kaže Mali.
Ekonomisti smatraju da se oglas za privatizaciju RTB "Bora" i stečaj Azotare takođe uklapaju u aranžman jer bi te firme trabalo da se osposobe za rad bez državne pomoći.
"Stečaj kao takav mora da ide, on je pokrenut, dobar socijalni program za zaposlene, brz i efikasan stečajni postupak i na kraju da ponudimo tu Azotaru iz stečaja na prodaju i eventualno da nastavi da radi", kaže ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.
Aranžman je priznanje za učinjeno, ali i štit od spoljnih nepredviđenih šokova.
"Da imamo sigurnost da se obezbedi viši stepen svojevrsne garancije da će Srbija istrajati na putu očuvanja makroekonomske sigurnosti i ostvarivanja discipline i rekao bih ubrzanja reformi javnog sektora, koji inače i dalje predstavlja jednu nerealizovanu aktivnost iz ranijeg aranžmana", rekao je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.
Dobar deo reformi je urađen. Sada treba očuvati postignuto i nastaviti istim pravcem, i da dobro kormilarimo u uzburkanim vodama međunarodnog tržišta uz navigaciju MMF-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.