Novi Sad godinu završio u plusu

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 19:46

Novi Sad godinu završio u plusu

Završni račun budžeta Novog Sada za 2020. pokazuje da je grad uspeo da godinu završi finansijski u plusu. Od gotovo 3,9 milijardi dinara suficita, 1,7 milijardi je već raspoređeno, te grad ima na raspolaganju više od 2,1 milijarde da raspodeli za razne namene.

Kako se može videti u odluci, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada 27. aprila, Novi Sad je na početku prošle godine na raspolaganju imao nešto više od prvobitno planirane 29,1 milijarde dinara. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rebalansa i drugih dešavanja, suma novca koja se našla u gradskoj kasi porasla je na 30,4 milijarde dinara, piše 021. Uvidom u dokumentaciju vidi se da je Novi Sad više novca imao prvenstveno zahvaljujući povećanju prihoda od prodaje građevinskog zemljišta. Planirano je da prihod po ovom osnovu bude 1,8 milijardi dinara, ali je bio 2,4 milijarde.

I u godini kovida pokazalo se da su Novosađani i novosadski preduzetnici redovne platiše, pa su porezi koji dolaze od nameta na plate i imovinu prikupljeni u postotku većem od 90 odsto. To posredno govori i da nije došlo do značajnijeg smanjenja u isplatama plata u Novom Sadu tokom prošle godine. Iako u kasi i dalje postoji suficit, on je ipak nešto manji u odnosu na prethodne godine. Suficit opada u poslednje tri godine, dok je pre toga šest godina bio između pet i šest milijardi dinara.

Od gotovo 3,9 milijardi dinara suficita, 1,7 milijardi je već raspoređeno i preostalo je više od 2,1 milijarde da se raspodeli. Kada se ovaj dodatni deo suficita preraspodeli rebalansom na jednoj od narednih sednica Skupštine grada, u gradskoj kasi biće oko 30,9 milijardi dinara.

Ta suma novca će verovatno rasti, jer je grad početkom aprila prodao zemljište u radnoj zoni Sever IV, gde će biti smeštena fabrika japanskog Nideka, po ceni od 993 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.