Izvor: Politika, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove turbine za Đerdap

Memorandum o gradnji gasovoda preko naše teritorije, od granice sa Bugarskom do Drine, biće potpisan 20. decembra ČAČAK – Vlada Srbije juče je, zasedajući u sali Opštinskog veća u Čačku, prihvatila izveštaj ministra za privredu Predraga Bubala o poseti Ruskoj Federaciji (RF) i razgovorima sa ministrom Sergejem Šojguom. Jedan od sporazuma, postignutih u tim susretima, predviđa da RF isporuči šest novih turbina za Đerdap, čime bi naša najveća hidroelektrana započela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novi radni vek.

– Već četiri ili pet godina kao nerešen stoji problem klirinških dugova iz vremena ekonomske saradnje SSSR-a i SFRJ, u iznosu od 288 miliona dolara u našu korist. Sada smo se sporazumeli da sa 188 miliona budu pokrivena naša ranija dugovanja za ruski gas, 100 miliona koštaće turbine za Đerdap, dok ćemo na ime kamate dobiti jedan akcelerator, namenjen Institutu u Vinči – saopštio je Bubalo na konferenciji za novinare, posle sednice vlade u Čačku.

On je dodao da će predstavnici vlada Srbije i RF, 20. decembra potpisati memorandum o gradnji gasovoda preko naše teritorije, od granice sa Bugarskom do Drine. Ovaj vod zemnog gasa trasiran je do severne Italije, i namenjen potrošačima u Evropi.

– Srbija će od ove grinfild investicije, vredne milijardu evra, imati dvostruku dobit. Najpre, umanjiće se problemi sa redovnim prilivom gasa koji je do sada dopreman samo preko Mađarske, i istovremeno pojaviti prihodi od tranzicije gasa, namenjenog Evropi, preko naše države – naveo je Bubalo.

Ministar za privredu napomenuo je, takođe, da će Ruska duma, početkom sledeće godine, parafirati sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i RF. Tako će se smanjiti broj robe na carinskoj listi i dodatno pružiti prilika investitorima iz Evrope da kapital u Rusiju plasiraju preko Srbije, jedine države koja ima takav sporazum sa RF.

– Zauzvrat, Ruska Federacija tražila je saglasnost oko još tri projekta, i dva zahteva odmah su rešena povoljno. Narodna banka Srbije odobrila je Moskovskoj banci da kupi našu Agrobanku, dok je ruskim investitorima priznato u vlasništvo ono što su uložili tokom gradnje kraka gasovoda između Pojata i Niša – kazao je Predrag Bubalo.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavio je usvajanje koncesionog ugovora za gradnju autoputa Horgoš – Požega.

– Koncesionar je prihvatio sve uslove iz tendera i vlada će, kako očekujemo, taj ugovor usvojiti već na prvoj sednici u idućoj godini – rekao je Ilić.

On je napomenuo da je na današnjoj sednici među odluke uvršten i plan da sledeće godine počne gradnja brane "Svračkovo" na Rzavu, u opštini Arilje, što će trajnije rešiti pitanje snabdevanja vodom još većeg dela republike. Danas taj sistem koriste Čačak, Lučani, Arilje, Požega i Gornji Milanovac, dok je Ilić najavio proširenje do Topole i Aranđelovca.

G. Otašević

[objavljeno: 15.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.