Nove sankcije: Nemačka da se odrekne nafte iz naftovoda Družba, tri zemlje ne moraju

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 15:39

Nove sankcije: Nemačka da se odrekne nafte iz naftovoda Družba, tri zemlje ne moraju

Nemačka treba da se u sklopu sankcija protiv Rusije sasvim odrekne nafte koja u ovu zemlju stiže preko ruskog naftovoda Družba.

"Privremeno izuzeće dato Nemačkoj... za snabdevanje sirovom naftom cevovodom iz Rusije kroz severni deo naftovoda Družba mora da prestane", navodi se u predlogu novog paketa EU sankcija protiv Ruske Federacije.

Češka, Slovačka i Mađarska bi prema ovom nacrtu Evropske komisije, u koji je imao uvid briselski list EU Obzerver, i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogle da koriste naftu iz pomenutog naftovoda.

Mađarska bi na osnovu ovog predloga mogla da nastavi izgradnju ruskih nuklernih reaktora.

EU smatra da brojne kineske kompanije u Hongkongu proizvode mikroelektronske komponente za sisteme navođenja projektila i snadevaju njima Rusiju, zaobilazeći tako sankcije EU.

Na radaru EU je i 10 kompanija iz Irana, Sirije i Uzbekistana. Brisel planira i uvođenje sankcija protiv osam ruskih IT kompanija, među kojima su firme Vulkan i Ešalon, pošto smatra da svoje tehnologije stavljaju na raspolaganje ruskoj obaveštajnoj službi. EU planira da uvede i zabranu izvoza određene vrste robe u zemlje koje u kontinuitetu pomažu Rusiji. Prema EU obzerveru, ova mera otvara mogućnost trgovinskog rata sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.