Nove isporuke gasa iz Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2011, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove isporuke gasa iz Rusije

BEOGRAD -

Aneks Ugovora o isporuci gasa iz Rusije za potrebe snabdevanja srpskog tržišta gasom u 2011. godini stupiće na snagu danas, što će obezbediti sigurno i stabilno snabdevanja potrošača u Srbiji tim energentom.

Javno preduzeće "Srbijagas" sklopilo je pre 10 dana sa "Jugorosgasom" aneks tog ugovora, a generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da su prednosti tog ugovora višestruke.

Potrošači u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer su sve aktivnosti u vezi sa nabavkom prirodnog gasa preduzete na vreme, a i situacija na tržištu gasa, posebno kada je reč o rusko-ukrajinskim odnosima i transportu gasa, ove godine je takva da nam ne preti nikakva kriza u snabdevanju tim energentom, saopštio je "Srbijagas".

Ugovorenu fleksibilnost isporuka, koja ne utiče na cenu, više nema gotovo ni jedna evropska zemlja, rekao je Bajatović i istakao da su tim ugovorom dozvoljene dnevne promene u skladu sa potrebama i da nisu predviđeni penali za nepovučenu količinu.

Da nije postojala ta klauzula, "Srbijagas" bi samo u 2009. godini platio više od 200 miliona dolara, podsetio je Bajatović.

On je kao veliku prednost tog ugovora istakao i to što se bankarske garancije ne dostavljaju u punom iznosu, za razliku od transporta kroz Mađarsku, kao i mogućnost aneksiranja Ugovora o pribavljanju dodatnih količina gasa po povoljnijim cenama.

"Tako je bankarska garancija za prethodni period bila na nivou od 15 miliona dolara, a slični uslovi očekuju se i za narednu godinu. Kod nekih isporučilaca traži se garancija na ukupan iznos vrednosti ugovora, što je neuporedivo veći iznos od pomenutog", kazao je Bajatović.

Cena gasa, koja će biti izražena u američkim dolarima, biće obračunata na bazi međunarodno priznate formule, prema kojoj se taj energent isporučuje i drugim kupcima u Evropi, a njena promena biće kvartalna, istakao je Bajatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.