Nove fabrike u zapadnoj Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 18:40

Nove fabrike u zapadnoj Srbiji

U zapadnoj Srbiji ovog proleća očekuje se početak rada nekoliko fabrika.

Nekadašnji gigant, "Budimka" iz Požege, prodat je iz trećeg pokušaja, a nju je kupila ITN grupa iz Kosjerića, koja želi da fabriku što pre osposobi za proizvodnju, navodi agencija Rina.

"Domaći investitori ulažu oko pet miliona evra, a raspisan je i konkurs za zapošljavanje. Planirano je da bude zaposleno 150 radnika, na probnoj liniji. Mi iz lokalne samouprave, kao i novi vlasnici voljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo da ostvarimo što bolje rezultate u svim segmentima", izjavio je Đorde Nikitović, predsednik opštine Požega.

Sredinom juna u Čačku treba da se otvori nemačka fabrika "Forverk", u kojoj će posao pronaći ukupno 1000 radnika. Ovo preduzeće sagrađeno je u Preljini na prostoru od 40.000 metara kvadratnih.

"Investicija je vredna skoro 70 miliona evra, grad Čačak je uradio kompletnu infrastrukturu kao i planska akta, što će biti vraćeno gradu kroz zapošljavanje Čačana. Ovaj industrijski pogon obuhvata tri firme: Forverk drajtek, Forverk autotek dok je treća firma u sastavu Forverka ali nosi naziv Eldizi. Ovde će se izrađivati automobilski delovi za Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i Bentli i to od plastike, metala i gume", rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Još jedna nemačka investicija u Ivanjici, gde je ovog proleća pogon otvorila kompanija za preradu metala. Ova fabrika u industrijskoj zoni Senjak početkom juna biće priključena na gas kada će i početi sa proizvodnjom.

"U prvoj fazi biće zaposleno 120 radnika, proširenjem obima proizvodnje steći će se uslovi za dodatno angažovanje većeg broja radne snage", rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Kompanija "Koenig metal" više od 100 godina na 7 lokacija širom sveta obrađuje lim i cevi u skladu sa zahtevima kupaca za metalnu, električnu i automobilsku industriju, kao i industriju izduvnih sistema i vazdušnih jastuka.

Pored toga, na obroncima Maljena sagrađena je savremena fabrika vode, a investicija je vredna oko tri miliona evra i zapošljavaće oko 30 meštana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.