Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove cene već preskočene

Nove cene već preskočene

BEOGRAD Nakon višemesečnog čekanja na odobrenje da meso poskupi, proizvođači i klaničnari dobili su zeleno svetlo. Odobreno povećanje, u odnosu na zvanične cene iz prošle godine, niže je od očekivanog, a sada zvanične cene niže su za 15 do 40 odsto od onih koje već važe u prodavnicama.

Piletina, skuplja zvanično za 50 odsto, biće ipak dostupnija potrošačima, kažu proizvođači.

Ponuda bi trebalo da se normalizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno poveća, a zvanična cena kilograma pilećeg mesa od 75 dinara sada je niža za 10 do 15 dinara od cena koje se mogu videti na pijacama kaže Rade Škorić, predsednik Zajednice za živinarstvo. Kako nam je rečeno, poskupljenje za proizvođače koje iznosi 58 dinara za kilogram piletine pripremljene za roštilj odnosno 54 dinara za klasičnu obradu ne znači manje muka za proizvođače. Već sada, ovo delimično poskupljenje nakon višemesečnih pritisaka na Vladu nije od koristi, jer je podizanje cena pre svega kukuruza i druge hrane obesmislilo racionalniju proizvodnju.

Cene koje smo zahtevali od Vlade tražene su u februaru, a Ministarstvo trgovine nam ih tek sada odobrava kaže Škorić, koji ne može da precizira kolikog će obima biti povećanje proizvodnje, nakon višemesečne nestašice najjeftinijeg mesa. U tom periodu proizvodnja je gotovo stala, pa čak ni privatne mesare nisu mogle da ponude piletinu.

Novi cenovnici za mesnu industriju podrazumevaju i da cena kilograma svinjetine bez kosti iznosi 78,21 dinara, a karea 69,50 dinara, što bi uz porez, maržu i taksu u prodavnici iznosilo oko 100 dinara. Junetina bez kosti zvanično košta 94,02 dinara, a uz dodatak poreskih nameta cena bi bila oko 120 dinara za kilogram. Aleksandar Anđelković, vlasnik lanca mesara 'Papak', nalazi se pred dilemom da li da zbog pada prometa smanji prodaju ili podigne cene. Odluku nadležnog mivistarstva smatra zakasnelom i neefikasnom, ako se zna da sada kilogram žive vage za svinje prelazi 36 dinara, a junetine 45 dinara.

Ne mogu da shvatim zašto se za meso prve kategorije ne odobri slobodno formiranje cena i na taj način omogući jeftinije meso druge i treće kategorije. Sadašnje cene svinjetine od 120 dinara i junetine od 140 do 150 dinara za kilogram nisu realne, a istovremeno meso po tim cenama je osrednjeg kvaliteta kaže Anđelković. On ističe da mesari nisu podizali cene kada je poskupela struja i PTT, ali od kada je poskupeo benzin i porastao carinski kurs, biće verovatno primorani na to bez obzira na zvanične cenovnike.

Preko 20 godina radim ovaj posao i cena junetine bila je uvek jednaka ceni kilograma kafe ili kilograma kačkavalja rekao je naš sagovornik.

Zvanično je poskupela i suhomesnata roba. U maloprodaji, na primer, čajna bi trebalo da košta 144,80 dinara, ali u prodavnicama ne može da se nađe jeftinije od 170 dinara. Prerađevine od mesa zavise od uvoznih komponenti i, prema Anđelkovićevom mišljenju, neizbežno je da se koriguju i njihove cene nevezano za odluku o zvaničnom poskupljenju. M.C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.