Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2021, 21:26

Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski

Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.

Time se izjednačava iznos akcize za sva ova pića u odnosu na procenat alkohola u njima, umesto u odnosu na sirovinu od koje su proizvedena, pa za visinu akcize neće biti bitno da li je piće napravljeno od voća, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je slučaj sa rakijama ili od žitarica, koje su osnovna sirovina za proizvodnju viskija.

Na sva žestoka alkoholna pića koja sadrže 40 odsto alkohola bi se umesto dosadašnjih 136 dinara po litru, budžetu ubuduće dotiralo 185 dinara.

Shodno ovim izmenama nameti na domaća pića kao što su rakije bili bi veći, zbog čega se očekuje njihovo poskupljenje, za razliku od uvoznih pića, poput viskija koja bi zbog manjih nameta trebalo da pojeftine.

Naime, akciza na voćnu rakiju sada iznosi 136,62 pa bi nova od 185 dinara predstavljala povećanje, dok je situacija kod viskija sa istim sadržajem alkohola sasvim drugačija.

Sada iznosi 348,17 dinara što je znatno više od nove predložene akcize.

Akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola, se ne menjaju i ubuduće će se obračunavati po litru pića.

Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44 dinara po litru a na vina i ostala niskoalkoholna pića 23,14 dinara po litru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta donosi izmenjen Zakon o akcizama? Rakija će POSKUPETI, dok će viski biti jeftiniji

Izvor: Blic, 15.Maj.2021

Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.