Novčanica od 20 dolara prodaje se za preko 57.000: Razlog - banane

Izvor: B92, 16.Jan.2021, 18:02

Novčanica od 20 dolara prodaje se za preko 57.000: Razlog - banane

Dalas -- Zbog greške pri štampanju, retka novčanica od 20 dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno se prodaje.

Ona se prodaje preko aukcijske kuće Heritidž okšns, a poslednja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

"Novčanica je na internet stranici Heritidž okšnsa dosad pregledana više od 4300 puta", rekao je CNN-u Dastin Džonston, potpredsednik i izvršni direktor Odjeljenja za valute aukcijske kuće iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dalasa. Aukcija se završava 22. januara.

Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verojatno slučajno nalepila između nekoliko faza štampanja.

Iz aukcijske kuće pojašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice otisnut serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što upravo ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu, prenosi Index.

Američke novčanice dolara štampaju se u tri faze: najpre se štampa naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se štampaju serijski broj i sigurnosni žig "Treasury Seal".

Očito je da je nalepnica proizvođača banana "Del Monte" slučajno pala na papir i na njega se zalepila pre nego što su novčanice ušle u poslednju fazu izrade. Iz Heritidža kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Lenard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Dodaje da je novčanica s nalepnicom "Del Monte" nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVČANICA OD 20 DOLARA PRODAJE SE ZA VIŠE OD 57.000 Razlog je više nego neobičan

Izvor: Blic, 17.Jan.2021, 10:03

Zbog greške pri štampanju, retka novčanica od 20 dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno se prodaje. Ona se prodaje preko aukcijske kuće Heritidž okšns, a poslednja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.

Nastavak na Blic...

„Banana dvadesetica“ vredi više od 57.000 dolara

Izvor: OkRadio.rs, 17.Jan.2021

Retka novčanica od 20 dolara sa nalepnicom proizvođača banana „Del Monte“, koja je greškom utisnuta na nju, prodaje se na aukciji, a za sada je dostigla cenu od 57.500 dolara. Aukcijska kuća „Heritidž okšns“ iz Dalasa, zadužena za prodaju novčanice, kaže da je „Del Monte“ dvadesetica...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.