Nova vlada i ekonomska stabilnost

Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada i ekonomska stabilnost

Beograd -- Guverner Narodne banke Radovan Jelašić smatra da će inflacija ove godine biti od četiri do osam odsto.

On navodi da se država do 31. marta finansira iz privremenog budžeta. Ukoliko do kraja marta vlada ne bude formirana, biće dovedena u pitanje stabilnost cena, upozorava on. "Privremeni budžet može da se usvoji samo jednom, a mi nakon 1. aprila nećemo imati regulisane budžetske prihode, kao ni rashode", rekao je Jelašić. Njegovo istraživanje na Internetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuje da su neke cene u Srbiji dvostruko veće nego u EU.

Guverner kaže da najavljeno poskupljenje grejanja i struje ne bi trebalo da utiče na procenjenu stopu inflacije. Navodeći da bi mnoge cene mogle da budu još niže da postoji konkurencija na srpskom tržištu, guverner je to opisao kroz lični primer.

Guverner je naime, hteo da kupi LCD televizor u upoređivao je cene istog modela u tri velike prodavnice tehnike. Cena se kretala u rasponu od 828 do 1098 evra za isti uvozni televizor.

"Nakon 10 godina odlučio sam da kupim TV i malo sam upoređivao po Internetu. Tako, recimo, televizor koji u Nemačkoj košta 549 evra, u Mađarskoj 625, u Srbiji cenu mu je od 994 do 1.098 evra. To nije kurs, to nije carina, to je nedovoljna konkurencija", rekao je on.

Takođe, on je kazao da od 5. februara građani mogu da kupe štedne zapise iz nove emisije centralne banke na koje će godišnja kamata biti 14 odsto.

O monetarnoj politici o kojoj je govorio Jelašić više na ekonomskom delu sajta B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.