Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uredba o privatizaciji

Priština -- Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen saopštio je da je doneo novu Uredbu o privatizaciji.

Po Uredbi Kosovske poverilačke agencije za privatizaciju društvenih preduzeća na Kosovu, preduzeće može biti prodato i bez utvrđenog vlasništva. Petersen je naveo da je u prošlosti KPA imao problema sa ispitivanjem istorijskih dokumenata kako bi utvrdio vlasništvo i status društvenih preduzeća na Kosovu.

"U mnogo slučajeva to nije bilo moguće utvrditi i zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo morali da zaustavimo privatizaciju", rekao je Petersen i dodao da će promenama propisa privatizacija biti ubrzana. Prema njegovim rečima, novina ne znači da neće biti poštovano pravo vlasnika i dodao će se tim pitanjem, ako se i posle privatizacije pojavi vlasnik, baviti posebna komora.

Zamenik šefa UNMIK-a i direktor Odseka za ekonomiju Joakim Riker je rekao da će prilikom privatizacije društvenih preduzeća KPA pokušati da utvrdi spisak radnika od 1989. i njima će biti isplaćeno 20 odsto od prihoda privatizacije. "Ako spisak ne bude utvrđen, novac će biti uplaćivan na poseban fond, a radnicima će biti isplaćen kada bude utvrđeno ko je u kom preduzeću kada radio", rekao je Riker.

SPOT osuđuje Uredbu

S druge strane, Srpski pokret otpora Kosova i Metohije zatražio je od šefa UNMIK-a da povuče Uredbu o privatizaciji društvenih preduzeća.

"Novi koncept privatizacije znači da će Albanci privatizovati sva preduzeća a da će Srbi naknakdno, kada ostvare pravo na slobodu kretanja i bezbednost, preko Sudova pokušati da ostvare svoje pravo na vlasništvo", navodi se u reagovanju SPOT-a. SPOT traži od Vlade Srbije da svojim angažovanjem zaustavi dalju privatizaciju i podseća da su mnoga preduzeća na Kosovu i Metohiji izgradjena uz pomoć države Srbije i inostranih kredita, čije dugove sada plaća Narodna banka Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.