Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Dec.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova termoelektrana u Kostolcu

Beograd -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu neće razmatrati slučajeve koji prethodno nisu prošli Ustavni sud, kaže predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

Evropski sud za ljudska prava je 1. decembra ove godine, rešavajući po aplikaciji "Vinčić i ostali protiv Srbije", konstatovao da bi ustavna žalba trebalo da se smatra kao domaće delotvorno pravno sredstvo, piše "Politika".

List navodi da to važi za aplikacije podnete od 7. avgusta 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kada su prve odluke Ustavnog suda donete po ustavnim žalbama i objavljene u "Službenom glasniku Srbije".

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić je rekla da to znači da će Ustavni sud Srbije ubuduće biti poslednja instanca u zemlji pre obraćanja sudu u Strazburu i da taj sud neće biti nadležan u slučajevima u kojima prethodno nije iskorišćeno pravo na ustavnu žalbu.

"Ovo je izuzetno priznanje za našu, tek nešto od godinu dana dužu praksu rada na ustavnim žalbama, ali je i obaveza za Ustavni sud da u budućem delanju mora pokazati da je ustavna žalba i delotvorno i efikasno pravno sredstvo", kazala je predsednica suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.