Nova svetska ekonomska realnost

Izvor: BKTV News, 21.Jul.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova svetska ekonomska realnost

Samit lidera zemalja članica BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika) koje je proteklih dana održan u brazilskom letovalištu Fortalezi, obeležila je jedna veoma značajna vest za svetski finansijski sistem – osnivanje Nove banke za razvoj (The New Development bank), čije će sedište biti u Šangaju, a imaće i svoj regionalni centar u Južnoj Africi.
 

 
Kapital ove nove finansijske institucije će se formirati na paritetnoj osnovi i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << imaće osnivački povlašćeni kapital od 100 milijardi dolara, a upisani kapital od 50 milijardi dolara, ravnomerno podeljen među osnivačima. U osnivačkom kapitalu Kina će obezbediti 41 milijardu dolara, Indija, Brazil i Indija po 18 milijardi, a JAR – 5 milijardi. Prvi predsednik upravnog odbora trebalo bi da bude predstavnik Rusije, prvi predsednik saveta direktora – predstavnik Brazila, a prvi predsednik banke – predstavnik Indije. Cilj osnivanja banke je prema zvaničnom saopštenju „mobilizacija resursa za finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata usmerenih na podršku održivog razvoja u zemljama BRICS i drugim privredama u razvoju“. A BRICS je ogromna ekonomsko-finansijska grupacija koja okuplja zemlje, koje predstavljaju oko 43 odsto svetske populacije, imaju 4.400 milijardi dolara deviznih rezervi i ostvaruju petinu svetskog BDP-a.
 
Nova razvojna banka, koja bi operativno trebalo da počne da radi 2016. Godine, biće svojevrsna protivteža finansijskoj moći koja je kreirana sporazumom iz Breton Vudsa – MMF-u i Svetskoj banci, u kojoj i dalje dominiraju SAD i zapadni saveznici, a u kojima nove, brzorastuće ekonomije ne mogu da ostvare uticaj ni izdaleka srazmeran svojoj ekonomskoj snazi.
 

Formiranjem Nove razvojne banke pravi se jedan od ključnih stubova organizacije kakva je BRICS, i državama članicama daje mogućnost da se osiguraju u slučaju monetarnih kriza, bez uplitanja Medjunarodnog monetarnog fonda ili Svetske banke, ali i da se stvore uslovi za podsticanje privrednog rasta zemalja BRICS-a. Iako prema zvaničnim obrazloženjima, ovaj novi sistem nije osmišljen s ciljem da bude konkurencija tradicionalnim institucijama, već da ima komplemetnarnu ulogu tradicionalnim institucijama sa sedištem u Vašingtonu, ostaje da se vidi kako će se postaviti MMF i Svetska banka, u situaciji kada prvi put od svog osnivanja imaju ozbiljnog konkurentna na medjunarodnoj finansijskoj sceni, koji bi mogao ozbiljno da naruši ulogu koji oni sada imaju. Kako je to obrazložila brazilska predsednica Dilma Rusef, NRB će pomoći različitim ekonomija da amortizuju posledice ćudljive monetarne politike SAD, a njeno osnivanje predstavlja znak izmenjenih okolnosti koje zahtevaju reforme MMF-a.
Osnivanje Nove razvojne banke pokazuje i da su zemlje BRICS-a postigle i politički dogovor o zajedničkom nastupu na medjunarodnoj finansijskoj sceni. Sa druge strane, robna razmena izmedju zemalja članica BRICS-a dostigla je u prošloj godini 280 milijardi dolara, dok bi već u narednoj godini, prema procenama mogla da dostigne čak 500 milijardi dolara. To je i tržište na koje se plasira i petina ukupnih svetskih investicija.
Dogovorom o osnivanju NRB-a zemlje BRICS-a iskazuju spremnost za novi tip finansijske i ekonomske saradnje sa mnogim zemljama širom sveta, što bi moglo da ojača globalnu prisutnost ovog ekonomskog saveza. Osnivanje NRB-a predstavlja i dodatni pritisak zemalja BRICS-a za upravljačku reformu MMF-a.
 

Ovaj ekonomski potez ima i ozbiljne političke implikacije. Kina želi da ojača svoj globalni ekonomski uticaj u skladu sa svojim privrednim rastom i činjenicom da velikom brzinom preuzima poziciju najveće svetske ekonomije. S druge strane, Rusija pod pritiskom zapada (pre svega SAD-a) zbog krize u Ukrajini, traži druge ekonomske opcije i privredni prostor koji bi mogao da nadomesti eventualni gubitak u poslovanju sa zapadnim zemljama, pre svega sa EU, zbog mogućih sankcija u vezi sa krizom u Ukrajini. Indija, Brazil i JAR traže svoje ,,mesto pod suncem,, medju velikim igračima na globalnoj ekonomskoj pozornici.
BRICS na ovaj način postaje sve veći konkurent i sve više ugrožava globalnu supremaciju SAD-a i u političkom i u ekonomskom smislu, kao i finansijskih institucija pod njenom kontrolom. Ostaje da se vidi kakav će biti američki odgovor na ovaj izazov, posebno ako se uzme u obzir konstantno zaoštravanje političkih odnosa sa Rusijom, zbog krize u Ukrajini. Kao da vreme monopolarnog sveta, u kojem dominira jedna superdržava prolazi.
 
Autor: Zoran Pavić
The post Nova svetska ekonomska realnost appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.