Nova stranica lista Politika

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova stranica lista "Politika"

Osnivači kompanije "Politika novine i magazini" (PNM), predstavnici Politike a. d. i VAC-a , potpisali su 11. oktobra ove godine na sastanku u Beču novi Ugovor o osnivanju Društva i novi Ugovor članova Društva. Time su formalno-pravno, ali i faktički, uspostavljeni novi odnosi u partnerstvu Politike a. d. i nemačkog izdavačkog koncerna VAC-a, koji su pre pet godina osnovali PNM.

Potpisivanjem pomenutih ugovora prestao je da postoji dosadašnji Upravni odbor PNM, a konstituisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Skupština PNM, u kojoj će, kao i do sada, interese oba osnivača predstavljati po tri predstavnika.

U novoformiranu skupštinu Politika a. d. imenovala je dr Milana Parivodića, dr Predraga Mihajlovića i profesora Emira Kusturicu. VAC je imenovao dr Andreasa Rudaša, profesora dr Srđana Kerima i Marka Mikaša. Članovi Skupštine za predsednika Skupštine predložili su i jednoglasno izabrali dr Andreasa Rudaša, direktora privrednog društva Ost holding iz Beča, a za zamenika predsednika Skupštine predložen je i jednoglasno izabran dr Milan Parivodić.

U suštinskom smislu, potpisivanjem novih dokumenata i osnivanjem Skupštine PNM postavljene su osnove u budućeg poslovnog razvoja osnovnih izdanja PNM-a, kao i njene štamparije. Takođe, prvi put od osnivanja PNM-a, u potpunosti su izjednačena prava oba osnivača, Politike a. d. i VAC-a, a istovremeno je ispunjena obaveza konstituisanja Skupštine, svojevremeno predviđene i Statutom PNM, donetim još 2002. godine.

Odmah po konstituisanju Skupštine PNM, održana je i prva redovna sednica Skupštine PNM, koja je donela više važnih odluka.

Uz usvojene godišnje finansijske izveštaje o poslovanju PNM, Politika Magazina d.o.o. i Politika Štamparija d.o.o. za minulu 2006. godinu, data su i ovlašćenja poslovodstvu PNM za donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i Pravilnika o sistematizaciji u PNM i Politika Štamparija, kao i ovlašćenja za utvrđivanje viška zaposlenih i donošenja Programa rešavanja viška zaposlenih. Članovi Skupštine dali su saglasnost poslovodstvu PNM i za zaključivanje ugovora o nabavci nove računarske opreme.

Posebno je važna odluka o prodaji zavisnog preduzeća Politika Magazini jednom od osnivača, Politici a. d. Osnivači su zajednički zaključili da u procesu restrukturisanja zajedničkog preduzeća nema dovoljno resursa za razvoj svih poslovnih mogućnosti. Budući da privredno društvo Politika Magazini zahteva znatna sredstva za nastavak restrukturisanja, kao i za investiranje u budući razvoj, osnivači su odlučili da Politika a. d. na sebe preuzme ovaj delikatan i važan zadatak. Osnivači su uvereni da će Politika a. d. biti u stanju da magazine postavi da posluju na profitnoj osnovi, budući da ima tehnologiju štampe koja omogućava značajnu ekonomiju skale.

Magazin "Auto Bild", koji je Politika Magazini izdavala od januara 2006. godine kao licencno izdanje, preuzeće VAC.

Na kraju sednice članovi Skupštine saglasili su se da PNM istupi iz Fonda "Vladislav Ribnikar", nakon informacije poslovodstva o teškoćama nastalim u odnosima PNM-a sa ovim fondom.

Osnivačkoj sednici Skupštine PNM i potom prvoj redovnoj sednici Skupštine, pored članova Skupštine i drugih učesnika, prisustvovali su i generalni direktor PNM-a Srđan Janićijević, zamenik generalnog direktora PNM-a Verner Herić i generalni direktor Politika a. d. dr Zoran Vacić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.